Meghívó a szemináriumsorozat befejező alkalmára

 

A Mathias Corvinus Collegium és az Európai Választási Szakértők Egyesülete közös szervezésű szemináriumsorozata a végéhez érkezett.

Az utolsó szemináriumra február 5-én, szerdán 16 órakor kerül sor.

 

Téma: Alternatív szavazási módok és kampányszabályozás a XXI. században - a választópolgár szemével

Előadók:

  • Kiss Anna Rita, az MCC hallgatója
  • Dr. Kukorelli István, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Alkotmányjogi TanszékDr. Vincze Ferenc, jegyző
  • Dr. Ligeti Miklós, jogi igazgató, Transparency International


Moderátor: Szolnoki Zsolt (ACEEEO)

Az előadásokat vita követi.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Regisztráció és további információk: http://www.aceeeo.org/hu.

 

https://www.facebook.com/events/447057422060748/

 


2014 ismét a választások éve Magyarországon: tavasszal általános országgyűlési választásra és az Európai Parlament magyarországi tagjainak megválasztására kerül sor, ősszel pedig az önkormányzati választásokra. E választások ráadásul abban is különlegesek, hogy először kerül sor a teljesen megváltozott jogi szabályok gyakorlati alkalmazására. Ez kihívást jelent a választási szerveknek, amelyeknek egy teljesen új jogi környezetben kell a feladataikat ellátni, másrészt a választópolgároknak is, hiszen az eddig megszokottól eltérő helyzetben lesznek mind a szavazatuk leadásakor, mind a választási rendszer megváltozása miatt a szavazatuk mandátummá formálódásakor. Ezért kiemelkedő jelentősége van a választási szervek szakmai felkészítésének, valamint a választópolgárok pártsemleges tájékoztatásának.


E helyzetet felismerve - az európai államok választási szerveinek regionális szervezeteként szerzett szakmai tapasztalatait felhasználva - a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) aktív szerepet kíván betölteni ebben a folyamatban egy szemináriumsorozat megvalósításával. A szemináriumsorozat célja, hogy – tényként kezelve az új választási rendszer és joganyag meglétét – segítse az új rendszer megismerését, teret nyitva a különböző értelmezések megvitatásának, az esetleges diszkrepanciák felszínre segítésének. A szemináriumsorozat fő sajátossága, hogy interaktív jellegű, így lehetőséget nyújt a kérdések alaposabb, gyakorlatorientált megtárgyalására.


A szemináriumsorozatra négy alkalommal, 2013. október 2-án, 2013. november 6-án, 2013. december 4-én és 2014. február 5-én 16 órakor kerül sor a Mathias Corvinus Collegium épületében (1016 Budapest, Somlói út 51.).

Minden alkalommal sor kerül egy MCC-hallgató által a hatályos szabályozás ismertetésére, amire két előadó reflektál: az egyik egy elméletibb, tudományos, összehasonlító jogi, a nemzetközi standardokat is felvázoló előadás, a másik a téma gyakorlati aspektusait tárgyalja, a szemináriumot pedig körülbelül egy órás vita zárja.


A szemináriumokon választási szakértők, választási szervek tagjai, kutatók, a választástudomány és a média képviselőinek részvételére számítunk.

 "Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.