A London Metropolitan University rektora másodjára tartott kurzust nálunk

 

Malcolm Gillies brit-ausztrál akcentusa üde színfoltja a Vezetőképző Programnak; közvetlen stílusa elősegítette az interakciók kialakulását. 1983 – 1985 között Magyarországon tanult, így régóta figyelemmel kíséri országunk változását, néhány magyar szóra is emlékszik.

A téma a felsőoktatás volt, amely napjainkban Magyarországon is igen aktuális kérdés. Az óra előtt kiadott olvasmányokból képet kaptunk Gillies úr álláspontjáról, valamint nemzetközi viszonylatban is el tudtuk helyezni a lezajló folyamatokat. Az általános trendekről az első órán beszélgettünk, megvitattuk, létezik-e globális oktatás, és milyen az. A tanár úr kíváncsi volt a véleményünkre, előadása provokált is minket. Párhuzamot vont a légitársaságok konszolidációja és a felsőoktatás globalizációja között. Az oktatás nemzetközi standardeknek való megfelelése és a mobilitás erősödése miatt nem lehet kikerülni a migráció kérdését sem.

A második napon a tudományág, a szakma és az értékek hármasából indult ki. Körbejártuk olyan kérdéseket, mint hogy kinek van befolyása az egyetemekre, és vajon a munka világa vagy az alapelvek határozzák meg az oktatást. A keleti kollektivista kultúrát összehasonlítottuk a nyugati individualista hozzáállással. Megvitattuk a kettő hatásait, kitérve az Európai Unió problémáira és a Bologna-rendszerre. Megvizsgáltuk, hogy az egyes szakterületek mennyire egységesek világszerte; amennyiben nem, akkor ennek mi lehet az oka.

Az utolsó részben előadónk az oktatás fejlődésének lehetséges útjait mutatta be. Milyen tényezők késztetik változtatásra az egyetemeket? A fő tényező ez esetben is pénz. A felsőoktatási tandíjak háromszor annyit emelkedtek átlagban, mint a fogyasztói árak az elmúlt harminc évben. Gillies szerint ez a probléma az internet segítségével hidalható át, véleménye szerint az oktatás is alapulhat a világhálón. Így a legjobb professzorok előadásait hallgathatjuk meg, fizikailag nem kell ott lennünk, és még kreditet is kapunk érte.

Összegezve a hétvégén hallottakat, a felsőoktatás is folyamatosan változik, csakúgy, mint rohanó világunk. Ami az egyetem első hetében hasznos és értékes tudás, az három-öt év múlva nem biztosan lesz már az. A folyamatosan aktualizált tudás a siker egyik kulcsa.

 

Szilágyi Tamás

 
Bekker Balázs nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

Sajtóközlemény

Budapesti diákok nyerték meg a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt

 

A győztes csapatban MCC-s hallgató és alumna is szerepelt

Felvételt hirdet a Jog szakirány

 

"Változatos feladatok, intelligens, kommunikatív társaság, a felvételi fogalmával számomra mindaddig összeegyeztethetetlen hangulat"