Mocsai Lajos az MCC-ben

 

Leadership fogások a Mestertől – avagy mi a közös a kézilabdában és a vezetés-elméletben?


A Mathias Corvinus Collegium idei első szerda esti előadásának meghívott vendége Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya volt. Mivel az MCC működésének fő célja a jövő vezetőinek képzése, ezért a kapitány a vezetés gyakorlati kulcslépéseiről beszélt, amelyeket igen élvezetes és szemléletes módon csapata példáin keresztül mutatott be.

 

Mocsai Lajos vezetés-elméleti felkészültsége, illetve hosszú szakmai pályafutása során összegyűjtött rengeteg tapasztalata, valamint magával ragadó előadásmódja és közvetlen stílusa folyamatosan lekötötte a Collegium hallgatóinak figyelmét, a teremben körülnézve a szemlélő lelkes arcokkal és feszülten figyelő szempárokkal találkozhatott. Az előadás az elejétől a végéig világosan követhető volt mindenki számára annak ellenére, hogy a Mester alig használt prezentációs anyagot, inkább saját történetein keresztül mutatta be a kulcskérdéseket.

 

Hallhattunk az Európán belüli egyes nemzetiségek edzésmunkájáról, – vagyis átvitt értelemben arról, hogy milyen típusú munkaerőt jelentenek – illetve arról, hogy ezeket a különböző egyéniségű és kultúrájú embereket hogyan lehet egy csapattá gyúrni, továbbá megfelelő motivációval hogyan lehet a maximumot kihozva belőlük bajnokságot nyerni. Úgy vélem, hogy az itt elhangzott módszerekre és mentalitásra minden jövőbeli vezetőnek szüksége van, hiszen alapvetően az általa vezetett csapat sikerességéért a mindenkori vezető felel.


Megtudhattuk, hogy milyen értékeket kell magáévá tennie egy igazi vezetőnek, illetve hogy miként adhatja át ezeket beosztottjainak. Mocsai Lajos felhívta a figyelmet a fegyelem, az alázat, a kiemelkedő munkamorál, az őszinteség és legfőbbképp a felelősségvállalás fontosságára. Mindezt hihetetlen lendülettel és humorosan, élvezhető és teljesen világos példákon keresztül tette.


 

 

Mivel a hallgatóság soraiban ülők többsége – köztük én is – őrjöngve szurkolta végig a magyar férfi kézilabda válogatott szereplését a londoni olimpián, ezért számunkra hatalmas élmény volt, hogy bepillantást nyerhettünk a meccsek kulcsmomentumaiba, illetve abba, hogy mit gondolt, mit érzett ezekben a pillanatokban a kapitány, mit tett a győzelem érdekében.

Valóban úgy gondolom, hogy ez az este meghatározó élményként marad meg a Collegium diákjainak emlékezetében, és amennyiben komolyan vesszük Mocsai Lajos szavait, rengeteget profitálhatunk abból a tudásból, amelyet megosztott velünk.

Kozma Viktor

 

 

 

 

 

 

 
David Venter Magyarországon tart tárgyalástechnika tréninget

 

Közkedvelt oktatónk kurzusa most nem csak az MCC hallgatói számára elérhető

Újra esetversenyt rendez a Nemzetközi kapcsolatok szakirány

 

Jelentkezni április 26-ig lehet

BCG Strategy Cup – 10th Edition

 

Gratulálunk dobogós helyezett hallgatóinknak!