James C. Bennett volt a vendégünk

 

A Nemzetközi kapcsolatok szakirány hallgatói március 27-én egy rendkívüli beszélgetésen vehettek részt. A Danube Institute és az MCC szervezésében James C. Bennett volt a szakirány vendége, a The Anglosphere Challenge bestseller írója.

 

Az előadás elején megismerkedhettünk a pár hónapja alakult Danube Institu-tal, akiknek egyik fő célkitűzése a Kelet- és Nyugat-Európa közti kapcsolattartás programok szervezésével, különleges előadók meghívásával. Ennek keretében látogatott el hozzánk Mr. Bennett is.

 

Mr. Bennett az előadás és az azt követő kötetlen beszélgetés során többek között a társadalmi tranzakciós költségekről értekezett. Hangsúlyozta, hogy a mai világban, ahol mindenki online éli élete egy részét a földrajzi akadályok elmosódtak, ezzel szemben sokkal nagyobb hangsúlyt kap a társadalmi akadályok, ellentétek jelenléte. A tranzakciós költségek kapcsán felmerült a bizalmi szint kérdése is, hiszen minél alacsonyabb a társadalmakban az általános bizalom, annál több kiadást kell biztosítani a biztonság és a védelem érdekében.

 

Az előadás másik fontos témája az országok centralizációja, decentralizációja volt. Mr. Bennett az Európai Uniót egy transznacionális rezsim első kiadásának véli, amelyet előnyei mellett folyamatosan fejleszteni kell majd a jövőben. Továbbá megemlítette, hogy már a fejlődő országok esetén is megfigyelhető egy EU-hoz hasonló intézmény létrehozása többek között annak érdekében, hogy az országok közti tranzakciós költségek csökkenjenek.

 

Felmerült a kérdés, hogy valóban beszélhetünk centralizációról, ha egyre több országban találkozunk elszakadni vágyó területekkel. Velence, Katalónia, Skócia vagy Québec is a decentralizáció jeleit mutatja. Mr. Bennett függetlenség helyett magas szintű autonómiát biztosítana ezen országrészeknek, hiszen ahogy mondta, nem is olyan könnyű önálló országként megállni a helyünket a világ színpadán.

 

Horváth Kinga

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.