Egy "atomjó" Szerda este

 

Nem csak mérnök hallgatóknak tartott előadást prof. dr. Aszódi Attila, a Műszaki Egyetem tanára és a Nukleáris Intézet igazgatója a paksi bővítés jegyében.


Hogy miért lett egy alapvetően mérnöki, gazdasági probléma közéleti vita tárgyává, nehéz lenne megválaszolni. Tény azonban, hogy pár hét alatt az internetes portálok sora telt meg önjelölt és valódi szakértőkkel, akik energetikai, gazdasági, környezetvédelmi, de még politikai érveiket is felsorakoztatva támadták vagy támogatták a paksi tervezetet. Aszódi úr eladásának célja az volt, hogy letisztítsa, pontosítsa, vagy akár megcáfolja a korábbi rendezetlen tudást. Hogy mindazoknak, akik érdeklődnek a téma iránt – akár mérnökhallgatók, akár nem – lehetőséget biztosítson alapvető ismeretek szerzésére az atomenergiáról, és specifikus információk megismerésére a paksi bővítésről. Prof. dr. Aszódi Attila, a kérdés szakértője, már többször is hallatta hangját a témát illetően, s így véleményével és érveivel minden bizonnyal a hallgatóság egy része már találkozhatott. Azonban a lehetőség saját kérdéseink feltevésére, személyes véleményem szerint mindig csábító. Kiváltképp, ha azokat egy elismert és neves előadó válaszolja meg. Minden bizonnyal ez volt az oka a nagyszámú hallgatóságnak és az előadást követő kérdészápornak.


Az előadás első fele elméleti alapul szolgált a későbbi paksi bővítés mellett és ellen szóló érveknek. Aszódi Attila a problémát több szempont szerint megközelítve beszélt arról, milyen energetikai jövőkép állhat országunk előtt, s ebben milyen szerepet játszana Paks. Mindezeknek alapjául szolgált a magyar villamosenergia-fogyasztás nemzetközi trendekhez való hasonlítása, a gazdasági lehetőségek és igények várható alakulása, valamint a lehetséges erőműfejlesztések és azok energetikai hozadéka. Aszódi úr előadása során kiemelte az atomenergia mellett szóló érveit is – mint a széndioxidmentes termelés, a versenyképes áramár, stabil alaperőműi áramforrás és a jó üzemanyag készletezhetőség. Végezetül a bővítés költségelemzése került szóba.


Mint szervező bízom benne, hogy az előadás elérte célját. Úgy vélem, meghívottunk letisztult és összegzett gondolatai elősegítették egy releváns, megalapozottabb álláspont kialakulását a hallgatóságban – élvezhető módon.


Keszkenyős Ivett

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.