Kurzus Abigail Levrauval

 

A vállalatirányítás elméleti hátterébe és gyakorlati megvalósulásának menetébe Dr. Abigail Levrau avatta be a csoportot, aki a Vlerick Leuven Gent Management School oktatója és a Guberna Intézet munkatársa. Belga csokoládéval ajándékozott meg minket a pénteki bevezető órán, ahol megtudtuk, hogy a vállalatirányítás (corporate governance) koncepciója már 1602-ben megjelent a gyakorlatban. A téma iránt rohamosan megnőtt az érdeklődés az 1980-as évektől kezdődően a vállalatok átalakuló tulajdonosi szerkezete, az intézményi befektetők nemzetközi térnyerése és a válságok fényében.

 

A vállalatirányítás fő kihívása, hogy a vezetési-intézkedési feladatok és a stratégiai irányok kijelölése mellett a kontroll funkciót is el kell látnia a vezetőknek.  A gyakorlatban olyan struktúrákat és folyamatokat kell kialakítani, melyek a hatékony és objektív döntéshozatalt teszik lehetővé.  A vállalatirányítási tripod három szereplői - a részvényesek, az igazgatók, valamint a menedzsment - különböző döntésekért felelnek; eközben elengedhetetlen közöttük a folyamatos kommunikáció.

 

A valós életben azonban nem könnyű reagálni a korábban kialakított „szabályrendszernek” megfelelően, miközben a környezet és belső erőviszonyok is változnak.  Először a külföldi piacra lépés előtt álló kisvállalatban újra kellett értelmezni az eset szereplőinek feladatkörét, amely a szervezet organikus növekedésének szükséges velejárója.

 

Továbbá csapatokra osztva dolgoztuk fel a három érdekelt csoport helyzetét a Deutsche Börse terjeszkedési kísérlete kapcsán. A cég régóta szolgáló vezetői az újonnan csatlakozott angolszász intézményi befektetőkkel kerültek összetűzésbe.  A konfliktus forrása a kommunikáció hiánya volt, hiszen a különböző vállalatirányítási modellekhez szokott szereplőknek eltérő elvárásaik voltak. A heves vita során mi is tapasztaltuk, hogy az ellentétes érdekek miatt óriási kihívást jelenthet egy-egy döntés meghozatala.  A fő tanulság, hogy a változások közepette a vállalatirányítás résztvevőinek együttműködése és a közös irányvonal kijelölése elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalat sikeresen működjön és értéket teremtsen részvényesei és érintettjei részére egyaránt.

 

Gézárt Anna

 


 
David Venter Magyarországon tart tárgyalástechnika tréninget

 

Közkedvelt oktatónk kurzusa most nem csak az MCC hallgatói számára elérhető

Újra esetversenyt rendez a Nemzetközi kapcsolatok szakirány

 

Jelentkezni május 5-ig lehet

BCG Strategy Cup – 10th Edition

 

Gratulálunk dobogós helyezett hallgatóinknak!