Az LSE professzora volt vendégünk

 

Az idei év első Szerda estéjén Dr. Adam Oliver, a London School of Economics professzora volt a Mathias Corvinus Collegium vendége, aki a viselkedési közgazdaságtan témájában tartott rendkívül érdekes és színvonalas előadást.

 

A viselkedési közgazdaságtan, mint ahogy a neve is sugallja, a közgazdaságtudomány családjának tagja, amely a 20. század második felében alakult ki. Azt, hogy pontosan mit is foglal magába a tudományág, nehéz lenne meghatározni, ebből kifolyólag nem is létezik rá széles körben elfogadott definíció: tulajdonképpen az emberek döntéshozatali magatartásával kapcsolatos megfigyelések összességéről beszélhetünk.

 

Az előadás első részében megismerkedtünk néhány fontosabb alapfogalommal, így a viselkedési közgazdaságtan filozófiai vázával valamint főbb megfigyeléseivel, melyeket a professzor úr való életből vett példái és humoros videói tettek még szemléletesebbé. Közgazdász hallgatóként nagyon érdekesnek találtam, hogy a vizsgálatok eredményei gyakran ellentmondanak a neoklasszikus közgazdaságtan teóriáinak is, ami lehetővé teszi, hogy egy egészen új látószögből értelmezzük a gazdaságban zajló folyamatokat.

 

Az utóbbi 10 évben azonban már a közgazdászok mellett a közpolitika döntéshozói is felfigyeltek a viselkedési közgazdaságtanban rejlő lehetőségekre: Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke is nagy hangsúlyt fektet erre a területre.

 

Eddig a „nudge”- típusú, nem szabályozó jellegű beavatkozásokat részesítették előnyben a kormányzatok, melynek lényege, hogy az emberek döntési környezetének alakításán keresztül motiválják az egyént magatartásának megváltoztatására. Egy másik megközelítés, a „budge” alapján azonban a kormányzatnak főként a privát szektor olyan akcióit kéne szabályozni a viselkedési közgazdaságtanból nyert információk birtokában, amelyben az érintettek valamilyen kárt szenvednek. Utóbbira kiváló példa az élelmiszeripari termékeken használt „közlekedési lámpa”, amely jelzi a fogyasztó számára, hogy az adott termékben található tápanyagok mértéke milyen mértékben közelít az ideálishoz, ezáltal hozzájárulva az egészséges életmód kialakításához. Az előadás mintegy konklúziójaként Dr. Adam Oliver rámutatott, hogy a jövő feltehetően az ipar „budge”-típusú szabályzása, hiszen ezáltal jóval nagyobb eredmények érhetők el, mint a „nudge” alkalmazásával, amely leginkább a polgárságot célozza.

 

A jó hangulatban eltöltött estét a Collegium diákjainak kérdései zárták, melyekre meghívott előadónk töretlen lelkesedéssel válaszolt. Az előadás mindnyájunk számára nagyon tanulságosnak bizonyult, hiszen a közgazdaságtan egy olyan ágával ismerkedhettünk meg, amely az eddigi tanulmányaink kiváló kiegészítője lehet, és amellyel az egyetem falai között talán nem is találkoztunk volna.

 

Vargha Sára

 
Bekker Balázs nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

Sajtóközlemény

Budapesti diákok nyerték meg a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt

 

A győztes csapatban MCC-s hallgató és alumna is szerepelt

Felvételt hirdet a Jog szakirány

 

"Változatos feladatok, intelligens, kommunikatív társaság, a felvételi fogalmával számomra mindaddig összeegyeztethetetlen hangulat"