MCC Drama Group – MCC Drámakör

 

A tavalyi Mousetrap-projekt sikere után – amely keretein belül Agatha Christie Egérfogóját mutattuk be angolul – a következő lépés a hagyományteremtés hagyományfenntartásba való vezetése: egy állandó kollégiumi Drámakör alapítása.

•    A hetente, a Collegium jógatermében tartott próbák a mozgáskultúra, artikuláció, kiejtés- és hangerőfejlesztés szempontjából rendszeres kommunikációs tréninget jelentenek.
•    A szituációs gyakorlatok fejlesztik az improvizációs készséget, mindezt nehezítésként angol nyelven.
•    A magabiztosabb és hatásosabb közönség előtti szereplés mellett a konfliktuskezelést is gyakorolhatjuk, hiszen az egy jelenetben szereplők nem engedhetik meg a társukkal szemben, hogy ne tanulják meg a soraikat vagy ne legyenek ott próbán.
•    Az állandó működés menedzselésében minden tag részt vesz: az egyes feladatköröknek konkrét felelőse van (reklámanyagok készítése, előadóhelyekkel kapcsolattartás, technika szervezése stb.).
•    Szeretünk játszani.

Idén az Oscart fogjuk bemutatni, reméljük, tetszeni fog!

Azért jelentkeztem a projektbe…

…hogy a hétköznapok szürkeségéből kilépve a színjátszás tarka, izgalmas világába vethessem magam. Angol nyelven előadni, ez nemcsak egy hobby... hanem egy életérzés...


…mert játszani muszáj


…mert kevés lehetőségünk van az angollal, mint élő nyelvvel foglalkozni, így a színjátszó nem csak a lámpalázat tanítja meg kezelni, hanem a nyelvi magabiztosságot is segíti


…mert a rendkívül jó hangulatú próbák és közös beszélgetések pénteken jutalom a nehéz hét után


…mindig is ki akartam próbálni magam színjátszóként és kapva kaptam a lehetőségen, ezenkívül lámpaláz kezelésében segít és segít az embernek saját határait feszegetniProjektünk címét látva a babonásabb hallgatóság talán attól tarthat, hogy beszámolónk a nehézségek és kudarcok köré fog szerveződni. Nos, őket szeretnénk megnyugtatni, hogy a sokat hangoztatott „nomen est omen” közhellyel ellentétben, projektünk még nem került egérfogóba.

Lássuk tehát, hogy milyen előnyökkel is szolgál a projektben való részvétel: a szereplők szinte észrevétlenül is fejlesztik angol nyelvtudásukat, új kifejezéseket sajátítanak el, pontosítják kiejtésüket és bátorságra tesznek szert az idegen nyelvi megnyilatkozásokban. Emellett a szereplés óhatatlanul megtanítja a szereplőket arra, hogy hogyan kell a nyilvánosság előtt nyugodtan és határozottan kommunikálni. Projektünk színpadon túlmutató előnyei a csapatmunka általi közösségépítés, egy kellemes program ajánlása a többi kollégista és külsős érdeklődő számára. Most átalakuló színjátszókörünkkel a közeljövőben tervezzük új darabok színpadra vitelét, külső helyszíneken való fellépést és más szervezetekkel való együttműködést.

Próbáink során játékos gyakorlatokkal igyekszünk fejleszteni beszéd- és mozgáskultúránkat, kiejtésünket, és persze törekszünk arra, hogy minél jobban „belebújhassunk” karakterünkbe, megismerjük azt, gondolatai kitalálásával életszerűbbé tegyük a szerző által több mint fél évszázada megírt sorokat. A színrevitel során a darabot elemezzük is, és közösen megbeszélve, ötletelve alakítjuk ki a saját értelmezésünket, amelyet aztán szintén egymást segítve próbálunk megjeleníteni.

A könnyebb átláthatóság kedvéért munkánk hármas tagolását címszavakban mellékeljük:

  • darabválasztás, szereplőválogatás és szereposztás, a szöveg húzása és újragépelése, olvasópróbák tartása és a színpadkép megtervezése.
  • szövegtanulás, kiejtés és beszédkészség fejlesztése, mozgáspróbák, karakterépítés, jelmeztervezés, bemutatási lehetőségek keresése.
  • színpadi próbák, fény- és zenefelelős keresése, közönségszervezés, előadás.


Végül a projektünk tagjai: rendező és Mr. Paravicini: Csák Anna, Mrs. Boyle: Benczi Melinda, Miss Casewell: Sánta Eszter, Mollie Ralston: Szabó Anita, Sergeant Trotter: Tuza Ágnes, Major Metcalf: Erdőssy Gellért, Christopher Wren: Hajnal Balázs, Giles Ralston: Hegyi Kristóf és Heinik Sára súgó és rendezőasszisztens.
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.