2011-05-17

A Bölcsész Napok egyik legnagyobb érdeklődéssel fogadott eseményére május 4-én az ELTE BTK Kari tanácstermében került sor.

 

Magyarországon évről évre a továbbtanulók nagyjából tíz százaléka, 4–5 ezer diák választja tanulmányai tárgyaként a bölcsészettudományt, ugyanakkor a hazai felsőoktatás struktúráját és a munkaerőpiaci viszonyokat összehasonlítva jelentős aránytalanság figyelhető meg. Mindennapi beszélgetésekben gyakran találkozhatunk a bölcsészekkel szemben jogosnak vélt előítéletekkel, miközben kétségkívül az egyik legösszetartóbb és legbüszkébb hallgatói közösségről van szó. Az idei Bölcsész Napok keretében a Mathias Corvinus Collegium meghívott vendégei arra tettek kísérletet, hogy a látszólag feloldhatatlan ellentétek végére járjanak, s objektíven értekezzenek a bölcsészhallgatók munkaerőpiaci lehetőségeiről.

DSC_1789.JPGA Bölcsész Napok egyik legnagyobb érdeklődéssel fogadott eseményére május 4-én az ELTE BTK Kari tanácstermében került sor. A lelkes diákságnak köszönhetően a kora délutáni kezdésre teljesen megtelt a díszterem, s a beszélgetést megtisztelte a Bölcsészettudományi Kar vezetőségének és oktatói testületének számos ismert és elismert tagja is. A hallgatósággal szemben négy, egyaránt bölcsész végzettségű, de később más területen elhelyezkedő beszélgetőpartner várta Szalai Zoltán moderátor kérdéseit. Giró-Szász András (történelem), a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója; Dr. Kovács Zoltán (történelem), jelenleg a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkár; Virág Judit (művészettörténet-francia), a Virág Judit Galéria ügyvezető igazgatójaként dolgozik és Tombor András (történelem-latin), a Multireklám Zrt. volt vezérigazgatója, a Mathias Corvinus Collegium elnöke.

DSC_1902.JPGA beszélgetés első perceiben bemutatkoztak a résztvevők, majd fiatalkoruk azon motivációiról meséltek, amelyek a bölcsészettudományhoz vitték őket (leg)közelebb. Kétség sem férhet hozzá, hogy mind a négyük esetében erős elhatározás állt a döntés hátterében és egyetemi éveik alatt is lehetséges opcióként kezelték a kutatói munka folytatását. Az élet azonban egészen mást tartogatott a számukra és a kínálkozó alkalmat mindannyian kihasználták – legyen az egy privatizációs folyamat, egy amerikai ösztöndíj vagy a tanulmányok alkalmazhatósága egy másik szakterületen. Az elmúlt közel egy évtized igazolta a képességeikbe és a lehetőségeikbe vetett hitet: a közönség hallhatóan kezdett megélénkülni, amint az elért sikerekre tértek át az asztal túlsó oldalán.

A rendezvény második felében a – személyes történetektől részben eltávolodva – a bölcsészhallgatók jelenlegi és jövőbeli esélyeiről, fejlődési lehetőségeiről folyt a vitának aligha nevezhető beszélgetés, hiszen a meghatározó kérdésekben teljes volt az egyetértés a felek között. A bölcsészek iránti piaci keresletet illetően kialakult az az álláspont, miszerint aktív munkakeresés és önfejlesztés nélkül a telített piacon valóban nehéz körülmények közt kell helytállniuk a frissdiplomás hallgatóknak. Ugyanakkor a beszélgetők személyes példákon keresztül is igyekeztek bizonyítani, hogy a bölcsészképzés olyan szemléletet, gondolkodásmódot ad a fiataloknak, amellyel könnyebben boldogulhatnak más tudományterületeken is. Ily módon felmerült a bölcsészettudományi alapismeretek általános oktatásának a szükségessége is, amit azonban feltétlenül valamilyen más jellegű és specializált képzésnek kellene követnie. Az önfejlesztés témakörében egyértelműen a nyelvtudás szerepelt kiemelt helyen; habár volt, aki mindenekfelett a kiváló angoltudást, más pedig inkább a soknyelvűséget hangsúlyozta.

A sok kérdésre választ adó, elméleti és gyakorlati példákban is gazdag beszélgetést nehéz lenne néhány szóban összefoglalni, mégis központi gondolatként kiemelhető, hogy a bölcsészdiploma mindenképpen hasznosítható az üzleti és az állami szférában, leggyakrabban azonban kiegészítve más jellegű ismeretekkel, nyelvtudással és folyamatos önfejlesztéssel.

Bosits Etele
Bekker Balázs nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

Sajtóközlemény

Budapesti diákok nyerték meg a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt

 

A győztes csapatban MCC-s hallgató és alumna is szerepelt

Felvételt hirdet a Jog szakirány

 

"Változatos feladatok, intelligens, kommunikatív társaság, a felvételi fogalmával számomra mindaddig összeegyeztethetetlen hangulat"