Cséfalvay Államtitkár Úr volt a vendégünk

 

November 28-án collegiumunk közéleti vitakörének vendégeként köszönthettük Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkárt. Az esemény technikai okok miatt mindössze egy háromnegyed órás kötetlen beszélgetésre korlátozódott a megszokott 90 perc helyett, de az államtitkár úr ígéretet tett rá, hogy egy következő alkalommal hosszabb időre látogat hozzánk, hogy alaposabban körül tudjunk járni néhány kérdést.

 

Az idő rövidsége ellenére viszonylag sok témát érintettünk. Az első kérdés a második Orbán-kormány két gazdasági miniszterével való munkájára vonatkozott. Stílusaikat összehasonlítva Cséfalvay kifejtette, hogy míg Matolcsy György egy szokatlan és innovatív ötletekkel dolgozó, vizionárius típusú miniszter volt, addig Varga Mihály egy nyugodtságot és higgadtságot tükröző szakértő. Véleménye szerint mindkét munkastílusra szükség lehet, azonban más helyzetekben, a kettő más körülmények között válhat sikeressé.

 

A hallgatókban felmerült, hogy legtöbbször nem igazán látják a kormányzati döntéseket megalapozó szakmai vitát, illetve a releváns érintettek bevonását különböző fórumokon. Példaként az MNB és a PSZÁF összevonása került szóba. Cséfalvay elismerte, hogy a döntések gyorsan születnek, és bár a kormány alapos tárgyalásokat folytat az aktuális döntéseit megelőzően, a többi érintett bevonása, illetve a feléjük irányuló kormányzati kommunikáció valóban fejlesztendő terület.

 

Hosszú távú gazdaságstratégiai célként Cséfalvay egy a GDP-hez képest alacsonyabb újraelosztási szintet említett meg. A hallgatóságfelvetette, hogy ez ellentmondásban áll a gazdaság egyre több területére aktívan belépő állammal. Az államtitkár úr szerint ennek magyarázata, hogy egyes stratégiai területeken – így például a közműszolgáltatás esetében – az állam hatékonyabban tud működni a piacnál, ezért szükség van az állam gazdasági szerepvállalására. Részletesebb képet a hosszú távú stratégiai tervekről nem ismerhettünk meg, amelynek remélhetőleg a rendelkezésünkre álló idő rövidsége volt az oka. Talán legközelebb részletesebben beszélhetünk erről is, várjuk vissza Államtitkár Úr!

 

Huszár Gergely

 

 David Venter Magyarországon tart tárgyalástechnika tréninget

 

Közkedvelt oktatónk kurzusa most nem csak az MCC hallgatói számára elérhető

Újra esetversenyt rendez a Nemzetközi kapcsolatok szakirány

 

Jelentkezni április 26-ig lehet

BCG Strategy Cup – 10th Edition

 

Gratulálunk dobogós helyezett hallgatóinknak!