Elhunyt dr. Bíró Gáspár, az MCC egykori oktatója

 

Életének 56. évében elhunyt dr. Bíró Gáspár egyetemi tanár, az ENSZ korábbi különleges jelentéstevője, neves kisebbségi jogi szakértő.

Az MCC-ben a Nemzetközi kapcsolatok szakirányon oktatott egykor. MCC-s kurzusa könyvének címét, a „Bevezetés a nemzetközi politikai viszonyok tanulmányozásába” viselte.

 

„Bíró Gáspár tanár úr hihetetlenül sajátos gondolkodású ember volt. Olyan összefüggésekre világított rá Nemzetközi kapcsolatok előadáson, hogy gyakran nem is tudtuk ott helyben megérteni, a reggel 8-kor kezdődő órán. Mikor engem tanított, már nagyon érződött rajta a betegség, komoran látta a dolgokat a világ eseményeit illetően is. Ám ennek ellenére olyan tapasztalat, hozzáértés és tudás volt érezhető az óráin, hogy gyakran csak ámultunk: "tényleg". Egy rendkívül tájékozott oktatónkat veszítettük el, akitől biztosan nagyon sokat tanulhattam volna még.”

Vári Zsolt

 

Családjának megvigasztalódást kívánunk!

 

 

Bíró Gáspár 1958-ban született a romániai Tenkén (Tinca). Középiskolai tanulmányait Temesváron folytatta, majd 1982-ben szerzett diplomát a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem jogi karán. Ezt követően ügyvédként dolgozott Kézdivásárhelyen és Brassóban. A nyolcvanas évek végén a Bibó István Szakkollégium nevelőtanára volt, és emellett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán kezdett tanítani. 1989 és 1990 között a Minisztertanács Nemzeti és Etnikai Kisebbségekkel foglalkozó hivatalában dolgozott, 1990-től 1991-ig pedig a Miniszterelnöki Hivatal Kormányfőtanácsosa volt. 1991-ben szakértőként részt vett az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ad hoc csoportjában, amely a kisebbségekhez tartozók jogainak deklarációját dolgozta ki. A kilencvenes évektől szakértőként részt vett az Európa Tanács kisebbségvédelmi bizottságában is. 1992-től 1998-ig ő volt az ENSZ különleges jelentéstevője Szudánban, ahol munkáját széleskörű nemzetközi figyelem kísérte. Emellett aktívan részt vett a magyarországi kisebbségi törvény kidolgozásában, amelyért 1995-ben megkapta a Kisebbségekért kitüntetést a kormánytól.

1998-tól 2004-ig, majd 2008-tól 2012-ig az Európa Tanács a Nemzeti Kisebbségek Keretegyezményének végrehajtását felügyelő tanácsadó bizottság szakértője volt, melynek az első terminusban az elnökhelyettesi posztját is betöltötte. 2004 és 2006 között pedig az ENSZ emberi jogokat védelmező és előmozdító albizottság szakértője volt.

1997-ben szerzett doktori fokozatot, majd 2004-ben nevezték ki egyetemi tanárnak. Az ELTE mellett számos külföldi egyetemen is tartott előadásokat a nemzetközi politikai viszonyokról és a kisebbségvédelemről Sri Lankától Szkopjéig. Három könyve jelent meg (Az identitásválasztás szabadsága, Bevezetés a nemzetközi politikai viszonyok tanulmányozásába, Demokrácia és önrendelkezés), emellett számos tanulmány szerzője.

Nős, két fiúgyermek édesapja volt. Magyarország Külügyminisztériuma dr. Bíró Gáspárt a saját halottjának tekinti.

Forrás: kormany.hu

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.