Kerekasztal-beszélgetés Média szakirányunk szervezésében.

 

Valóban elérte a vállalati kultúra azt a szintet régiónkban, hogy az alig egy évtizede köztudatban élő felelős vállalat koncepció annak legtöbb vállalati működést formáló pozitív hatásával együtt megvalósuljon?


Többek között e kérdés összetevőinek keresésére, és a megvalósulás nehézségeinek kimondására rendezett kerekasztal-beszélgetést november 21-én „Etikus kapitalizmus?” címmel a Mathias Corvinus Collegium Média/kommunikáció szakiránya. Az eseményre a MCC Nemzetközi Leadership Konferencia kísérőrendezvényeként került sor.


Alexa Noémi, a Transparency International ügyvezetője a hatékony nyugati minták jogszabályait ismerve elemezte a hazai szektor helyzetét. Brückner Gergely újságíró a többnyire európai közpénzek elosztásának hazai gyakorlatáról beszélt. Kapusy Pál, a MOL Nyrt. fenntartható fejlődés vezetője pedig a vállalatok álláspontját kívánta képviselni. A beszélgetést Lambert Gábor, a Figyelő főszerkesztője moderálta.


A meghívottak az előismerettel nem rendelkező hallgatók számára is könnyen megragadhatóan körvonalazták a felelős vállalati viselkedést. Ennek a magatartásnak hangsúlyos eleme az egyenlő piaci feltételek megteremtésének igénye mellett (amit elsősorban a korrupció visszaszorításával kíván elérni) az a tendencia, miszerint a vállalat mindinkább az érintetteknek felelős, azon belül is elsősorban a külső érintetteknek (fogyasztók, versenytársak, beszállítók, stratégiai partnerek, stb.) a tulajdonosokkal szemben. Emellett természetesen a környezet iránt tanúsított felelős viselkedés szűkebb fókuszban a saját működésnek és fenntarthatóságnak is része. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a felülről jövő állami szabályozás elengedhetetlen, azonban a hatékony végrehajtáshoz belső elkötelezettség szükséges. Pozitív példaként merült fel Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, az utóbbiban azonban korábban a szabályok erőssége érzékelhető versenyképesség romláshoz vezetett. Magyarországon még egyértelműen a büntetési tételek emelésében kell gondolkodnunk, ha eredményeket akarunk látni, illetve fontos lenne olyan szabályozást alkotni, aminek betartásában maga a vállalat is érdekelt lehet. Ezt természetesen a hazai vállalatok egy hányada vállalja is, az egyenlő esélyek azonban mindenkire kiterjedő felelősségvállalást feltételeznek. Ennek kialakulása egyértelműen vállalati kultúra függő, amiben része van az etikus üzleti magatartás megfelelő megítélésének is.


A beszélgetésből a vállalatirányítás felelősebbé válásának két nagyon fontos eredménye derült ki. Növekszik a működés kiszámíthatóságának mértéke, ami bizonytalanságcsökkentő hatásának köszönhetően számokban mérhető eredményt jelent. Emellett pedig az etikus vállalatirányítás szabályainak és normáinak való megfelelés nagyban hozzájárul a tulajdonviszonyok átláthatóságához. A vállalati szinten megvalósuló felelősségvállalás mai irányainak ismeretében várakozásokkal tekinthetünk a Nemzetközi Leadership Konferencia elé.


Kubinyi Márton

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.