Nemzetközi konferencia az MCC szervezésében

 

The Future of the EU: Renegotiation, Reconstruction and Reform?

 

2014. május 16-án, a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében került megrendezésre a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi konferenciája, melynek a szervezők találóan a „The Future of the EU: Renegotiation, Reconstruction and Reform?” címet adták.

 

A konferencia promó plakátján különösen impozáns nevek szerepeltek: Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete; Brendan Donnelly, volt EP képviselő és a Federal Trust igazgatója, Malcolm Gillies, a London Metropolitan University igazgatója és rektorhelyettese, Kumin Ferenc, nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár; John O’Sullivan, Margaret Thatcher egykor tanácsadója és a Danube Institute igazgatója, valamint John Stevens, az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris ügyek Bizottságának volt alelnöke.

 

Általában szkeptikus szoktam lenni az „EU jelenéről és jövőjéről” szóló konferenciákkal kapcsolatban: gyakran tapasztaltam, hogy nem alakult ki a résztvevők között valóban érdemi vita. A félelmem egyáltalán nem igazolódott be. A kicsit több mint három órás konferencia végig fenn tudta tartani a közönség figyelmét, akik a péntek késő délutáni időpont ellenére teljesen megtöltötték a Felolvasótermet.

 

A konferencia két részből állt; az első részben az EU jelenéről és jövőjéről fejtették ki véleményüket a résztvevők. Mennyire hatékony az EU működése? Szükség van-e reformra és átalakításokra? Milyen irányba halad az Európai Unió? Az előadók nagyon különböző álláspontot képviseltek. Malcolm Gillies első felszólalóként kiemelte, hogy a reformok és átalakítások szükségesek, Nagy-Britannia tagságának újratárgyalása azonban nem. Kumin Ferenc szerint bizonyos területeken (kül- és biztonságpolitika) nagyobb tagállami együttműködés szükséges, míg más területeken meg kell hagyni az államok szuverenitását. John Stevens az EU jövőjével kapcsolatban legfontosabb kérdésként azt fogalmazta meg, hogy vajon ami működött az elmúlt 30 évben, az tud-e működni a következő 30 vagy 60 évben is. Csák János az Európai Uniót egy timpanonhoz hasonlította, melynek tartóoszlopai a monetáris unió, a gazdasági együttműködés, az emberi méltóság valamint az emberi kapcsolatok. Ezeken alapulva érhetjük el a szabadságot, biztonságot és prosperitást, ami az EU lényegét adja.

 

A negyedórás felszólalásokat egy rövid kávészünet követte, amit az MTA Tudóskávézójában tölthettünk el. A fogadás után következett a konferencia interaktívabb része, ahol a BBC tudósítója, Nick Thorpe által moderált kerekasztal-beszélgetés keretében fejtették ki a résztvevők véleményüket egymás gondolatairól, valamint további, a témát érintő kérdésekről. Thorpe sikeresen bevonta a közönséget is a beszélgetésbe, így egy hosszú vita alakult ki az előadók és a közönség soraiból felszólalók között arról, hogy vajon létezik-e európai démosz, beszélhetünk-e egy akár homogén, akár heterogén, de létező európai népről, közösségről. Szóba került a közös kül- és biztonsgápolitika, ennek finanszírozása, az EU-NATO kapcsolata valamint egyéb aktuális kérdés, mint például az ukrán válság és annak európai szintű megoldási lehetőségei.

 

Úgy gondolom, hogy egy kimagaslóan informatív és színvonalas beszélgetést hallhattunk, amit a közelgő EP választás még aktuálisabbá és érdekesebbé tett. Az esemény nagy sajtónyilvánosságot kapott, többek között a Magyar Nemzet és az Origo.hu is beszámolt a konferenciáról.

 

Szűcs Andrea Dóra

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.