Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért Projekt

 

Projektvezető: Kovács Orsolya

 

Tagok: Dobos Dóra, Giró-Szász Áron, Kovács-Osváth Zoltán, Minda Judit, Mordivoglia Clio, Paksi Julianna

 

Mentorok: Leé József, Sonkoly Gyöngyi, Veszprémi Gábor

 

Miről is szól a Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért Projekt? Elsősorban arról, hogy hiszünk benne, a hajléktalanok sorsának javulása éppen az ő kezükben van. Ahhoz azonban, hogy ezt felismerjék magukban, segítségre van szükségük, amit mi, az önkéntesekkel karöltve facilitátorként funkcionálva megadhatunk számukra.

 

2011 januárjában fogalmazódott meg bennünk először az ötlet, hogy fiatal egyetemistákként időnkből és lehetőségeinkből adódóan szinte kötelességünk a társadalmi szerepvállalás. Ennek különféle formái közül, azért választottuk éppen a hajléktalanok társadalomba való visszaintegrációjának elősegítését, mert talán semelyik másik létforma nem különbözik olyannyira a miénktől, mint az Övék. Míg nekünk, egyetemistáknak családunk vagy társadalmi kapcsolataink által a megélhetés és a lakhatás biztosítva van, és tele vagyunk a jövő által kínált lehetőségekkel és motivációval, addig a hajléktalanok számára nemcsak az jelent bizonytalanságot, hogy este hol hajthatják álomra a fejüket, hanem jövőképük is reménytelennek és kilátástalannak tűnik.

 

Annak érdekében, hogy minél mélyebben belelássunk a hajléktalanság problémájába sorra látogattuk meg a budapesti hajléktalan-ellátással foglalkozó intézményeket. Így vezetett el utunk a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, a Vöröskereszthez, a Menhely és Oltalom Alapítványokhoz, a Budapesti Módszertani Szociális Központhoz. Arról kérdeztük vezetőiket, valamint az ott dolgozó szociális munkásokat, hogy mik az okok, amelyek ebbe a létformába sodornak embereket, és mik a lehetőségek, amelyekkel kiléphetnek ebből a szituációból. A tapasztalatok azonban sajnos azt mutatták, hogy ugyan rengeteg oka lehet annak, hogy hogyan válik valaki hajléktalanná, a következmények mind egy irányba mutatnak: a lehetőségek drasztikus lecsökkenéséhez, a kilátástalanság növekedéséhez, fizikai-szellemi leépüléshez. Gyakorlatilag az okok elvesztik jelentőségüket a következmények súlya mellett.

 

Ez a saját szemmel túra jó adag ihletet biztosított számunkra, hogy megalkossuk projektünk küldetését és kirajzolódjon saját szellemisége. Hónapok teltek el, amit tervezéssel, adomány-gyűjtéssel, önkéntes-toborzással és a hajléktalan tehetségek felkutatásával töltöttünk, hogy október első hetére minden összeálljon a Hajléktalan Tehetségkutató Válogatójára és Gálaestjére. Ez az esemény lehetőséget biztosított 36 tehetséges fedél nélkülinek, hogy megmutassa magát a nagyközönség számára.

 

„A közönség soraiban –ahol aznap este egymás mellett ültek hajléktalanok, egyetemisták és dolgozó emberek – mindenkinek volt fedél a feje felett. Ez a fedél pedig nem cserepekből, hanem szeretetből állt. És ezt nem csak ez emberek sötétben csillogó szeme árulta el, hanem az a hatalmas vastaps, amivel a fellépőket illették, és amivel most képzeletben én is megjutalmazok minden kedves vendéget, önkéntest és résztvevőt. Mert részesei lettünk egy élménynek, amit mi magunk teremtettünk.”

 

HH – mentorprogram

 

A Hajléktalanokkal a Hajléktalanokért projekt 2012-ben is folytatódott, mely során bepillanthattunk egy olyan világba, ami bár számunkra távolinak tűnik, minden nap találkozunk vele.   Mind a projektünkben részt vevő önkéntes collegisták és egyetemisták, mind a munkánkban részt vevő hajléktalanok lelkesedésének, odaadásának és kitartásának köszönhetően nagy sikerrel záródott a mentorprogram.

 

A projektcsapat ötletét a Nescafé 3IN1 Effect pályázat támogatásának elnyerésével, februárban kezdtük megvalósítani. Célunk nemcsak a hajléktalanok közül az előválogató során kiválasztott 5 fő képzése volt, hanem collegistatársaink körében szerettük volna az önkéntes munkát népszerűsíteni. A program során a mentorjelöltek informatikai, kommunikációs és karrier tréningeken vettek részt, melyeket profi szakemberek tartottak, majd e kurzusokat követően ők maguk adták át újonnan szerzett ismereteiket hajléktalantársaiknak a Dózsa György úti álláskereső irodában, így több mint 25 főhöz jutottunk el, segítve őket az álláskeresésben és a lehetséges munkaszerzésben.

 

Nemcsak a hajléktalanok, hanem az önkéntes fiatalok is új ismereteket és tapasztalatokat szerezhettek, különböző területen kipróbálva magukat: kurzusszervezés, adminisztráció, hajléktalanokkal való kapcsolattartás, interjúk. Látva a hajléktalanok szemében a reményt, hogy talán mégis van visszaút, elmondhatjuk, hogy a munka meghozta gyümölcsét, érdemes volt időt és energiát fektetni ebbe a kezdeményezésbe.

 

Egyik mentorunk, Gábor így írt a projektről:

 

Amikor felajánlották a képzésben való részvételt, azonnal igent mondtam! Rögtön tudtam, ez az a feladat, munka, amit tudok és szeretnék csinálni. Megjelent előttem egy tiszta, világos cél….munkám lehetne, megélhetést biztosítana és egyúttal segíthetnék hasonló sorsú embereknek.

Egyedülálló projekt és nagyon nagy szükség lenne rá.

 

A projekt jövőbeli céljai

 

Az új tanév beköszöntével, a projektcsapat újraformálódásával ismét munkához láttunk. Ez alkalommal tehetséges hajléktalan írók és költők számára egy antológia megjelenésével biztosítottunk lehetőséget a publikálásra, melyet egy tehetségeket felvonultató megnyitó alkalmával tártunk a nagyközönség elé.

 

Szerveztünk már gyermekotthon lakói számára hajléktalan fellépőkkel megvalósított karácsonyt, adományoztunk több száz használati tárgyat menhelyek számára és egyéni tanácsadással igyekszünk egyengetni otthontalan barátaink sorsát. Mostanra már jó páran közülük projektcsapatunk szerves részét alkotják, akikkel együtt dolgozunk azon, hogy minél hatékonyabban tegyünk a hajléktalanok megítélésének megváltoztatásáért és az otthontalan művészek megsegítéséért.