Az iMCC projektcsapat tagjai: Dunai Szilvia, Hartmann Csaba, Iker Áron, Kiss Viktória, Knáb Tamás, Kovács Orsolya, Pfiszterer Kata


Projektünk fő célja a Collegium bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe.

Ez a folyamat a tavalyi év során már elindult a Vezetőképző Program létrehozásával – hiszen az idelátogató neves külföldi vendégprofesszorok elviszik az MCC jó hírét Nyugat-Európába. Mi azonban egy másik szálat szeretnénk megteremteni/erősíteni: a diákok közti kapcsolatokat. Így munkánk során elsősorban a külföldi egyetemek diákszervezeteivel és kollégiumokkal szeretnénk felvenni a kapcsolatot. Ezen belül már konkrétabb célokat is megfogalmaztunk: lehetővé szeretnénk tenni egy kisebb diákcsoport Budapestre látogatását. Ittlétük során különböző programokat szerveznénk nekik – városnézés, bulik, kulturális programok, sőt, szeretnénk, ha a Vezetőképzőn folyó munkába is betekinthetnének. Cserébe természetesen el kívánjuk érni, hogy a Collegiumból is pár diák számára lehetőség nyíljon egy hasonló látogatásra valamelyik külföldi egyetemi városban. Ily módon összekötnénk a kellemest a hasznossal: a szórakozás mellett megismertetnénk az MCC nevét külföldön is – és nem mellesleg az ide látogató fiatalok (remélhetőleg) pozitív élményeket szereznének Budapestről és Magyarországról.


Az elmúlt félévben tevékenységünk négy fő pont köré koncentrálódott. Pozsonyi, majd berlini kirándulást szerveztünk a collegiumi diákok számára, valamint külföldi partnerszervezetek keresésével és a szomszédos Balassi Intézet diákjaival történő kapcsolatfelvétellel foglalkoztunk.
Ezen pontok közül az első kettő maradéktalanul megvalósult. A pozsonyi kiránduláson 22 fő vett részt, akik szakmai és kulturális programokban gazdag négy napot töltöttek Szlovákia fővárosában. Ez idő alatt többek között a Szlovák Külügyminisztériumba látogatott el a csoport, ahol Imrich Marton, a jelenlegi külügyminiszteri kabinet egyik tagja mutatta be a minisztérium munkáját, majd angol nyelven élénk beszélgetést folytatott a collégistákkal Szlovákia külügyeivel, az Európai Unióval és a szlovák-magyar viszonnyal kapcsolatban. Majd a József Attila Ifjúsági Klub vita- és kulturális estjére látogatott el a csoport, melynek első felében diákokat érintő közügyekről, az egyetemek kölcsönös bemutatásáról és a szakmai kapcsolatok kialakításáról esett szó, a másik felében pedig kulturális programot szerveztek az MCC-s diákok számára, éjszakai városnézéssel egybekövetve. A Szlovák Parlamentben Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke vezette körbe a résztvevőket, majd a Slovnaft működésébe nyerhettek betekintést. Utolsó két nap a pozsonyi vár, a karácsonyi vásár, a történelmi belváros nevezetességeinek megtekintése mellett sor került a Comenius Egyetem meglátogatására is.
A berlini ECLA nevű szervezettel kialakított kapcsolat révén sikerült egy hat főből álló delegációt küldenünk a februári State of the World Week elnevezésű konferenciájukra, melynek idei témája a táplálkozás volt. A színvonalas szakmai programokon (előadások, szemináriumok neves egyetemek tanárainak vezetésével) túl a résztvevőknek lehetősége nyílt a város nevezetességeinek megtekintésére is és szorosabb kapcsolatok kialakítására más egyetemek diákjaival. Ez utóbbi lehetőséget megragadva tervezzük felvenni a kapcsolatot egy olasz egyetemmel, akikkel szintén szoros együttműködést szeretnénk kialakítani.
Tevékenységünk harmadik vezérfonalaként tovább bővíteni próbáljuk külföldi kapcsolatainkat, ennek részeként közel kétszáz potenciális partner diákszervezet / egyetemi szervezet elérhetőségét gyűjtöttük egy adatbázisba. Ebben a félévben tevékenységünk főleg e cél körül fog összpontosulni, így ismertetőt fogunk kiküldeni projektcsapatunkról és a Collegiumról, és tervezzük egy-két szervezet diákjainak vendégül látását is.
Végül a szomszédos Balassi Intézet diákjait szeretnénk a collegistákhoz közelebb hozni, ehhez megtettük az első lépéseket, felvettük velük a kapcsolatot, a félév során pedig közös programokat tervezünk. Ilyen lenne többek között egy angol nyelvű színházi előadás közös megtekintése, táncház és kulturális est szervezése, közös kirándulás Pannonhalmára, gyárlátogatás az Audinál.


Összességében sikeresnek ítéljük meg az iMCC projektcsapat őszi félévi működését, hiszen amellett, hogy a hosszabb távú célok megvalósítása is folyamatban van, több, pozitív visszhangot kapott programot is sikerült lebonyolítanunk. Természetesen ezen hosszú távú célokat sem hanyagoljuk el, ebben a félévben főleg ezek megvalósítására fogunk nagyobb hangsúlyt helyezni.

 

2011 őszén az iMCC beolvadt a Summer Academy Projektbe.

 

"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.