A Mathias Corvinus Collegium idén is felvételt hirdet Közgazdaságtan/Business, Média/Kommunikáció, Nemzetközi kapcsolatok és Közép-Európa szakirányaira.


Várjuk mindazon, az első egyetemi évüket a 2016/2017-es tanév tavaszi félévében befejező hallgatók jelentkezését, akik az alábbi egyetemeken nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek:

BCE GTK, BCE KTK, BCE TK, BGE, BME ÉMK, BME ÉPK, BME GPK, BME GTK, BME KJK, BME TTK, BME VBK, BME VIK, CEU, ELTE ÁJK, ELTE BTK, ELTE TTK, ELTE PPK, ELTE TÁTK, PPKE BTK, PPKE JÁK, KRE ÁJK, KRE BTK, METU, NKE.

 

Milyen előnyökkel és követelményekkel jár a collegiumi tagság?

A Collegiumba felvételt nyert hallgatók számára térítésmentesen biztosítjuk elismert hazai és nemzetközi előadók bevonásával megvalósuló szakmai és jelenleg hétféle nyelvi képzésen való részvételét

 

Hallgatóink a szakirányos képzés keretében, heti rendszerességgel 2-3 szakmai kurzust hallgatnak, emellett korlátlan számú választható nyelvi órát vehetnek fel. Oktatott nyelvek: angol, német, francia, orosz, spanyol, japán és arab. Collegistáink a képzési program ideje alatt, projektek aktív résztvevőjeként sajátíthatják el a projektmenedzsment eszköztárát és módszereit.

 

A sikeres felvételit teljesítő hallgatók a Collegium Gellért-hegyi épületében, kétágyas szobákban nyernek elhelyezést, melyhez internet, terasz, zuhanyzó és mellékhelyiség tartozik.

Diákjaink egy összetartó és értékteremtő közösség tagjaivá válhatnak.

 

Jelentkezni az online jelentkezési felület kitöltésével lehet.

 

A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is csatolni kell, amelyeket az felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várunk:

 

 • házi dolgozat (Közgazdaságtan/Business valamint Média/ Kommunikáció szakirány),
 • prezentáció a választott témából (Közgazdaságtan/Business)
 • motivációs levél,
 • fényképes önéletrajz,
 • félév végi indexmásolat
 • egy megvalósítandó projektötlet vázlata (min. 2-3 oldal). (Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során.

 

A felvételi eljárás menete

Írásbeli: A Mathias Corvinus Collegium épületében egy 2 órás intelligencia- és szókincsteszt, valamint a szakirányoknál megadott témák egyikének zárthelyi kidolgozása. A Közgazdaságtan/Business és Média/Kommunikáció szakirányon a jelentkezési anyagokkal egyidejűleg elküldött házi dolgozat leadása kötelező, így az írásbelin csak intelligencia és szókincsteszt kitöltésére kerül sor.

 

Szóbeli: A szóbeli felvételi időtartama kb. 30 perc, amelynek során a hallgató röviden összefoglalja a dolgozatában írtakat, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban a dolgozatról, továbbá a témához kapcsolódó kérdésekről. A szóbeli felvételire a Collegium épületében kerül sor.

 

Közgazdaságtan szakirány:

Jelentkezési határidő: 2017. április 30. 23:59 (vasárnap)

Szóbeli felvételi időpontja: 2017. május eleje

 

Közgazdaságtan szakirányon a felvételi feladat egy mellékletekkel együtt maximum 10 oldalas házi dolgozat elkészítése.

A szóbeli felvételi során a felvételiző maximum 15 perces terjedelmű prezentációval kísért előadást tart az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről. Kérjük, hogy a prezentációt is csatolja felvételi anyagához. (A prezentáció terjedelme maximum 5 slide: a fő üzeneteket összegző szöveges slide mellett a további négyen csak cím, egy db ábra és egy rövid megállapítás szerepelhet.)

 

Témák:

1)      Milyen monetáris és fiskális politikai intézkedések következnek Donald Trump választási ígéreteiből és a beiktatása óta tett kijelentéseiből? Vázold fel az Egyesült Államok makrogazdasági pályájának várható alakulását a tervezett intézkedések megvalósulása esetén a következő 3–5 évben, bemutatva a legfontosabb makrogazdasági aggregátumok alakulását (növekedés, infláció, költségvetési hiány, államadósság, fizetési mérleg, kamatok, USD-árfolyam)! Milyen hatással lehetnek ezek a változások a világgazdaságra?

 

2)      Mely iparágakat érintheti különösen érzékenyen a BREXIT megvalósulása? Válassz ki egy ágazatot, azonosítsd a brit gazdaságban betöltött szerepét (kibocsátás, GDP-részesedés és növekedési hozzájárulás, foglalkoztatás stb.) és mutasd be legalább egy konkrét vállalat példáján keresztül, hogy milyen változásokat indíthat el az iparágban Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból! Milyen lehetőségeket teremthet ez a változás az EU-tagságukat megőrző országok, illetve azok vállalatai számára az adott iparágban?

 

3)      Ha lenne 500 millió forint befektetendő tőkéd, milyen vállalkozást indítanál? Milyen szempontokat vennél figyelembe a tevékenység, piac, helyszín, beszállítók stb. kiválasztásánál? Milyen kockázatokat látsz a tervedben és hogyan kezelnéd őket? Csatolj egy rövid üzleti tervet a várható bevételek és kiadások, illetve a pontos beruházási igény feltüntetésével 5–10 éves időtávon.

 

Közép-Európa szakirány:

Jelentkezési határidő: 2017. június 14. (szerda)

Szóbeli felvételi időpontja: 2017. június 19. (hétfő)

 

A felvételizőnek a szóbelit megelőzően másfél óra áll rendelkezésére egy esszé megírására az előzetesen megadott témák egyikéből. Az esszéhez a felkészülés önálló: érdemes a releváns szakirodalmat és az aktualitásokat is tanulmányozni. A szóbeli beszélgetésen az esszé témájához kapcsolódó kérdésekről is beszélgetnek.

 

Témák:

1)      Közép-Európa és a NATO kapcsolata az ukrán konfliktus árnyékában.

2)      Oroszország és a Balkán: új nagyhatalmi ütközőzóna a szomszédban?

3)      Merre tart Lengyelország? A Beata Szydlo-kormány elmúlt két évének értékelése.

 

Nemzetközi kapcsolatok szakirány

Jelentkezési határidő: 2017. június 16. (péntek)

Szóbeli felvételi időpontja: 2017. június 21. (szerda)

 

A felvételiző hallgatóknak a szóbeli felvételi napján kell elkészíteniük az alábbi témák egyikéből az írásbeli feladatot.

 

Témák:

1)      Milyen közép és hosszú távú megoldási lehetőségeket javasolnál a jelenlegi ukrán válságra?

2)      Véleményed szerint melyik ország lehet az Európai Unió következő tagállama?

3)     Te vagy a magyar külügyekért felelős miniszter és rendelkezésedre áll 10 millió euró afrikai fejlesztésekre. Milyen formában költenéd el az összeget (mely országokban, kétoldalú támogatásként vagy nemzetközi szervezeteken keresztül, kik hajtanák végre a programokat stb.)?

 

Média/Kommunikáció szakirány

Jelentkezési határidő: 2017. június 21. 23:59 (szerda)

Szóbeli felvételi: 2017. június 23. (péntek) 14 órától

 

A Média/Kommunikáció szakirány felvételi feladata egy olyan elemző cikk megírása, amit egy gazdasági vagy közéleti havilapban szívesen olvasnál.

 

 • Hivatkozhatsz szakirodalomra, de ezt a szövegbe építve tedd úgy, hogy az olvasó érezze, szervesen illeszkedik a témához az utalás.
 • Indulj ki konkrét sztoriból, beszélgess a témát ismerő bennfentesekkel, főbb érintettekkel.
 • Kutasd fel és elemezd az elérhető forrásokat sajtóban, interneten, nyilvános adatbázisokban.
 • A megkérdezett források által elmondottakat és a feltárt összefüggéseket, megismert adatokat építsd be a cikkbe és a kiinduló történetre alapozva írj olyan elemző cikket, amiből átfogó képet alkothat az olvasó a témáról. Szükség szerint illusztráld fotóval, videóval (megjelenhetne online verzióban is a cikk, videós betéttel) vagy ábrákkal.
 • A cikk szövege legyen legalább 6 oldal, de ne legyen több 8 oldalnál (1,5 sorköz, times new roman 12)

 

Az elemző cikk választható témái:

1) Elemezd a hírszerkesztés és hírfogyasztás átalakulásának trendjeit, az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztási kampánya tükrében.

2) Melyek a médiapiacot világszerte alakító aktuális folyamatok és milyen üzleti modellekkel kísérelnek meg ezekhez alkalmazkodni a médiacégek? Ennek kapcsán, mutass be új, sikeres médiavállalkozásokat hazánkban és a nagyvilágban.

3) Kié a figyelem? A puszta reklámozás mellett egyre nagyobb a vállalatok kommunikációjában a tartalomalkotás és a közösségépítés szerepe. Eredményes ez? Vizsgáld meg néhány példa segítségével, hogy milyen új eszközökkel próbálják a márkákat erősíteni a vállalkozások és ezzel milyen hatást érnek el (akár az új tartalmak, akár a közösségek szempontjából).

 

A szóbeli felvételi során a felvételiző maximum 10 perces terjedelmű prezentációval kísért előadást tart az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről.

 

A megírt teszteket a Collegium kiértékeli, de azokat csak a felvételi eljárás során használja föl. A tesztek a felvételi dokumentáció részét képezik, így azokat a hallgató tanulmányainak befejezéséig megőrzi.


Sikeres felkészülést és felvételizést kívánunk!