Kerekasztal-beszélgetés Kolozsváron

 

2015. március 27-29. között került megrendezésre a XIV. Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozója az EFIKOT Kolozsvárott. A rendezvényen szakmai sokszínűségéhez az MCC is hozzájárult a március 28-án megrendezésre kerülő „Hírportál, mint marketinglehetőség” témájú kerekasztal-beszélgetés megszervezésével, mely a Digitális Marketing Szekció programjai között kapott helyet.  A diskurzus résztvevői Balogh Ákos, a Mandiner.hu főszerkesztője, Balázsi-Pál Előd, a Transindex.ro felelős főszerkesztője és Szalma György a Kolozsvaros.ro alapítója voltak. A beszélgetést Kádár Magor, az MCC Cluj tudományos igazgatója, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének oktatója moderálta.


A beszélgetés során főleg az átalakuló média és az ezzel járó nehézségek kerültek előtérbe: az online médiaoldalak lavírozása az elvhűség és a magas színvonalú tartalom, illetve a magas látogatottság és kattintás szám között a minél több rendszeres látogató megszerzése céljából. Mivel a média üzleti dinamikáját az a kétirányúság határozza meg, hogy egyrészt tartalmat ad el az olvasónak, másrészt ezt az olvasói figyelmet árusítja a reklámszolgáltatók felé. Ezen a vonalon éles vita alakult ki a résztvevők között. Még Szalma György inkább az úgy nevezett „likevadász” hírek behozása mellett állt ki a hátsó politikai támogatás hiánya miatt, addig Balogh Ákos és Balázsi-Pál Előd inkább a minél tartalmasabb, de kisebb olvasóközönséget vonzó cikkekre helyezték a hangsúlyt. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a média súlya nem a gazdasági erejében, hanem a látványosságában, az elért emberek számában rejlik.


A diskurzus nyomán megállapíthatjuk, hogy az online média megkerülhetetlen és szerves része a XXI. századi hírközlésnek, az olvasói figyelem egyre nagyobb arányban van jelen, melyet azonban nem követ hirdetői befektetés, ez pedig financiális problémákat okoz a hírközlő oldalak számára. A probléma megoldására különböző utakon indultak el az egyes szakemberek, mindenesetre a változások szükségessége megkérdőjelezhetetlen.


Tóth Noémi Dalma, Juniorképzés

 

 "Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.