Az ünnepélyes megnyitón az elit és a tömeg viszonya volt a téma

 

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és partnerünk, a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) elkötelezett a kiemelkedő felkészültségű, interdiszciplináris szakemberek képzése iránt, akik alkalmasak jövőbeni vezetői feladatok ellátására. Ennek megfelelően a program keretein belül a világ kiváló egyetemeinek és üzleti iskoláinak professzorai mellett szakmájukban elismert magyar szakemberek érkeznek Kolozsvárra kétnapos szemináriumok megtartására. Ezek mellett kerekasztal-beszélgetések és más rendezvények megrendezésével szakadékok áthidalását elősegítő interkulturális fórum megteremtésére törekszünk, ily módon hozzájárulva a nemzeti értékek globális rendszerbe helyezésén keresztül, valamint a közös európai értékek hangsúlyozásával a Kárpát-medencei összefogáshoz. Az esemény az MCC-GTK Kolozsvári Vezetőképző program 2014 tavaszi félévének nyitórendezvénye és egyben az MCC kolozsvári irodájának megnyitója volt.

 

Elit VS tömeg? – a kerekasztal-beszélgetés tanulságai

 

A felsőoktatás elsődleges célja már nem a vezető elit képzése, hanem olyan szakképzett munkaerő létrehozása, amely képes alkalmazkodni az új, tudásalapú társadalom változó gazdasági és munkaerő piaci igényeihez – állapították meg a Mathias Corvinus Collegium és a Gazdasági Tanácsadó Klub által szervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetés résztvevői, akik elsősorban az elit és a tömeg viszonyával, valamint a felsőoktatást érintő változásokkal kapcsolatos gondolatok dinamikus és komplex körképét tárták a Babeş-Bolyai Tudományegyetem publikuma elé.

 

A budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) közös Kolozsvári Vezetőképző programjának félévnyitó rendezvényén megállapításra került, hogy a felsőoktatásban való részvétel manapság már nem kiváltság, hanem elvárás és igény. Helen Roberts, a University College London tanára bízik a hozzáférés és a méltányosság, valamint a színvonalas képzés közötti egyensúly megtalálásában, elsősorban az online képzésekben rejlő lehetőségek segítségével.  Rodney Barker, a London School of Economics professzora szerint az oktatás kiszélesítésével nagyobb az esély az innovációra: minél több embernek biztosítunk tanulási lehetőséget, annál valószínűbb, hogy pozitív változtatásokat elindító egyéniségek emelkedjenek ki a tömegből. Tombor András, az MCC alapítója kifejtette, hogy az általa képviselt intézmény legfőbb törekvése a kiemelkedő tájékozottságú és képességű hallgatókból való értékközösség kialakítása, és ehhez a lehető legszélesebb merítés szükséges.

 

Ahogy egyre több fiatal számára elérhetővé válik a továbbtanulás lehetősége, az oktatási célok és a gazdasági növekedés mellett egyre inkább előtérbe kerül a foglalkoztatási lehetőség fontossága. Konrad F. Kaschek, a Bosch Automotive Electronics kolozsvári igazgatója munkaadói oldalról közelítette meg a kérdést. Hangsúlyozta, nem elitképzésre, hanem a közös értékekre van szükség. Kádár Magor, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának adjunktusa moderátori szerepben arra hívta fel a figyelmet, hogy bár mindenki hiányolja a hallgatók gyakorlati felkészültségét, nem történnek igazi erőfeszítések azért, hogy javuljon a helyzet. Răzvan Mustaţă, az egyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettese elmondta, hogy készülnek jövőre egy helyi vállalattal közösen indított képzéssel, amelynek egyik fontos eleme a cégnél eltöltött kötelező szakmai gyakorlat.

 

Hu Shenshen

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.