Komáromy Gábor-ösztöndíj 2014

 

Balogh Krisztina nyerte a 2014/2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

 

Budapest, 2014. november 15. – A kommunikációs szolgáltatásaival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban jelen lévő Cook Communications PR-ügynökség, valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) örömmel ad tájékoztatást arról, hogy a bírálóbizottság Balogh Krisztinának ítélte a 2014/2015-ös Komáromy Gábor-ösztöndíjat.

 

Krisztina a nyertes pályamunkájában egy olyan cikksorozat elkészítését tűzte ki célul, amely bemutatja, hogyan működik az örökbefogadás Magyarországon, külön kitérve a roma gyermekek örökbeadásának nehézségeire.

 

Jelenleg több mint 2000 örökbefogadásra váró gyermek él Magyarországon, jelentős részük roma - viszont a jelentkező családoknak mindössze az ötöde hajlanó roma gyermeket befogadni. Krisztina arra keres választ, hogy mi az oka ennek az alacsony aránynak, és általában milyen pozitív, illetve negatív sztereotípiákkal szembesülnek a romák. Döntéshozókkal, roma gyerekeket örökbe fogadó családokkal fog interjúkat készíteni, valamint ellátogat árvaházakba és a gyermekjóléti ellátás egyéb intézményeibe is. A zsűrit lenyűgözte Krisztina elhivatottsága arra, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi örökbefogadás folyamatának egyes nehézségeire.

 

Krisztina 21 éves, jelenleg az ELTE magyar szakának harmadéves hallgatója, a Jezsuita Roma Szakkollégium tagja. Gyakornokként dolgozott a Westdeutsche Rudfunknál (WDR) Kölnben, illetve a budapesti Bonum TV-nél. A Református Cigánymisszió önkéntese.

 

Az idei évben 22 érvényes pályázat érkezett a Komáromy Gábor-ösztöndíjra, és öt pályázó jutott tovább a szóbeli fordulóba. A pályázati témák a közélet és a társadalmi kérdések széles köréhez kapcsolódtak. Érkeztek pályamunkák többek között a homoszexuálisok jogairól, a fiatalok külföldi tanulási- és munkavállalási lehetőségeiről, az SNI-s gyerekek oktatásáról, a színházról, a felsőoktatásról, táncról és sportról, a feminizmusról, a munkavállási nehézségekről, a vidék problémáiról és a Magyarországon élő kínai kisebbségről.

 

 

További információk a Komáromy Gábor-ösztöndíjról:

 

A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat, szakterülettől függetlenül, nyitott minden hazai, nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai képzésben résztvevő hallgató számára. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összességében 1200 euró, amelyből 300 eurót a Mathias Corvinus Collegium Komáromy Gábor-könyvtárának fejlesztésére szánnak, könyvek és folyóiratok beszerzésére. A nyertes pályázó a cikkek határidőre való elkészítése esetén 900 euró ösztöndíjban részesül, mentori segítséget kap munkájához tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságíróktól, valamint felvételt nyer az MCC Média/Kommunikáció szakirányára.

 

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben. Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez.

 

 

A Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottságának tagjai:

 

Joe Cook: a Cook Communications alapítója

Lambert Gábor: újságíró, a Figyelő főszerkesztője

Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)

Pethő András: az Origo volt főszerkesztő-helyettese, az MCC tanára

Révész Ágota: diplomata, az MCC volt tanára

Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője

Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója

 

 

További információért kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken:

 

Cook Communications

Joe Cook

Tel.: + 420. 602 683230

Email: j.cook@cook-comm.com

 

Mathias Corvinus Collegium

 

Zöldi Blanka

Tel.: +3630 605 60 96

Email: zoldi.blanka@gmail.com