A kommunikációs szolgáltatásaival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban jelen lévő Cook Communications PR-ügynökség, valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) örömmel tájékoztat arról, hogy a 2011-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat Laborczi Dóra nyerte el.

 

Dóra győztes pályamunkájában olyan cikksorozat tervét ismertette, amely a Magyarország leghátrányosabb térségeiben élő roma nők társadalmi helyzetét mutatja be, különös tekintettel az oktatás, a foglalkoztatás, az életszínvonal, az alultápláltság és a családon belüli erőszak közötti összefüggésre. Dóra pályázatában kiemelte: bár a hazai kisebbség- és oktatáspolitika hangsúlyt fektet a társadalmi kirekesztés elleni cselekvésre, a témát, a tényfeltáró magatartás helyett, mégis gyakran kíséri elhallgatás vagy bűnbakkeresés, társadalmi szinten és a médiában egyaránt.

 

„A bírálóbizottságot magával ragadta Dóra projektterve, újságírói megközelítésének természetessége és a társadalmi kirekesztéssel szemben végzett eddigi munkája. Úgy látjuk,, kiváló újságíró válhat belőle” - mondta Adam LeBor, a The Times és a The Economist budapesti tudósítója, aki az ösztöndíj időtartama alatt, Dórát mentorként segíti.

 

Dóra rendszeresen ír az Ötvenentúl.hu honlapon és társadalmi, vallási, politikai témájú cikkei jelentek meg a Hírszerző.hu portálon. BA diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem kommunikáció és médiatudományi szakán szerezte és teológiát tanult az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Jelenleg az ELTE kommunikáció és médiatudomány mesterképzésének hallgatója. Dóra az Oltalom Szeretetszolgálat munkájában is részt vett, szülővárosában, Nyíregyházán.

 

A 2011. évi Komáromy Gábor Ösztöndíjra 13 projektterv érkezett és a bírálóbizottság tagjai öt pályázót hívtak meg szóbeli meghallgatásra. A projektjavaslatok számos témát érintettek, többek között a környezetvédelmet, a gasztronómiát, a bűnmegelőzést, az esztergomi politikai helyzetet és a sportvilágot is.