Komáromy Gábor-ösztöndíj 2013

Pintér Bence nyerte a 2013/2014-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

 

Budapest, 2013. december 2. – A kommunikációs szolgáltatásaival Budapesten, Prágában, Szófiában, Bukarestben és Varsóban jelen lévő Cook Communications PR-ügynökség, valamint a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) örömmel ad tájékoztatást arról, hogy a bírálóbizottság Pintér Bencének ítélte a 2013/2014-es Komáromy Gábor-ösztöndíjat.

 

A zsűri egybehangzó véleménye alapján Pintér Bence pályamunkája bizonyult a legjobbnak. A pályázati anyag Magyarországon, vagy Magyarországon keresztül menedéket kereső migránsokról szól.

 

2010 és 2013 között a Magyarországon menedéket keresők száma hatszorosára nőtt. Bence vizsgálni szeretné a növekedés okait, azokat a politikai döntéseket, amelyeket Magyarországnak ebből a tendenciából eredően kell meghoznia, szeretné bemutatni a magyarországi menekülttáborokban élők tapasztalatait, és azt, hogy milyen sors vár rájuk: hányan kapnak menekült- és oltalmazott státuszt Magyarországon, integrálódnak-e, elfogadják-e őket? Hány embert küldenek vissza az anyaországukba, és hányat „biztonságos” harmadik országokba?

 

Bence 22 éves, jelenleg a mandiner.hu portál újságírója, és az ELTE történelem szakának mesterszakos hallgatója, nemzetközi kapcsolatok és globalizáció a 19-20. században szakirányon. BA diplomáját a Szegedi Tudományegyetem történelem szakán szerezte.

 

Az idei évben 21 érvényes pályázat érkezett a Komáromy Gábor-ösztöndíjra, és öt pályázó jutott tovább a szóbeli fordulóba. A pályázati témák a közélet és a társadalmi kérdések széles köréhez kapcsolódtak, többek között három szólt a hajléktalanságról, kettő a romákról, kettő a magyar filmről és médiáról, illetve érkezett pályamunka a környezetvédelemről, homoszexuális jogokról, a cyberbullyingről, és a hallgatói önkormányzatok korrupciógyanús ügyeiről is.


További információk a Komáromy Gábor-ösztöndíjról:

 

A Komáromy Gábor-ösztöndíjat 2010-ben alapította a Cook Communications és az MCC, ezzel ösztönözve a média kritikus megközelítését és segítve a gyakorlatorientált újságíróképzést. A pályázat, szakterülettől függetlenül, nyitott minden hazai, nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai képzésben résztvevő hallgató számára. Az ösztöndíj keretében felajánlott pénzügyi támogatás összességében 1200 euró, amelyből 300 eurót a Mathias Corvinus Collegium Komáromy Gábor-könyvtárának fejlesztésére szánnak, könyvek és folyóiratok beszerzésére. A nyertes pályázó a cikkek határidőre való elkészítése esetén 900 euró ösztöndíjban részesül, mentori segítséget kap munkájához egy tapasztalt, nemzetközi közegben jártas újságírótól, valamint felvételt nyer az MCC Média/Kommunikáció szakirányára.

 

Az ösztöndíj névadója Komáromy Gábor, a Cook Communications magyarországi alapító partnere és az MCC média/kommunikáció szakirányának egykori szakirányvezetője, aki 45 évesen hunyt el 2010-ben. Gábor a sajtószabadság és az objektív, független újságírás rendíthetetlen híveként korán felismerte az internet világában rejlő lehetőségeket, az online média egyik korai élharcosa volt. Riporteri és hírszerkesztői hátterének segítségével ismertette meg diákjait az angol nyelvű újságírás gyakorlatával, és bátorította őket, hogy kritikusan közelítsenek a média, a vállalati kommunikáció, a reklám és a gazdaság kérdéseihez.

 

A Komáromy Gábor-ösztöndíj bírálóbizottságának tagjai:


Joe Cook: a Cook Communications alapítója

Lambert Gábor: újságíró, a Figyelő főszerkesztője

Adam LeBor: író, újságíró (www.adamlebor.com)

Révész Ágota: diplomata, a kulturális és oktatási ügyek konzulja a Sanghai Magyar Főkonzulátuson, az MCC tanára

Molnár Bálint: az MCC Média/Kommunikáció szakirány vezetője

Szalai Zoltán: az MCC ügyvezető igazgatója

További információért, kérjük, jelentkezzen az alábbi elérhetőségeken:

 

Cook Communications

Joe Cook

Tel.: + 420. 602 683230

Email: j.cook@cook-comm.com

 

Hámori Viktória

Tel.: +36. 30. 2540929

E-mail: v.hamori@cook-comm.com

 

Mathias Corvinus Collegium

 

Zöldi Blanka

Tel.: +3630 605 60 96

Email: zoldi.blanka@gmail.com

Komáromy Gábor-ösztöndíj