Osztolykán Ágnes a Collegiumban

 

December 5-én az MCC Közéleti Vitakör vendége Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának alelnöke volt. A Collegium tárgyalójába oldott légkörben folyt a több mint két órás beszélgetés, Osztolykán Ágnes estébe nyúlóan válaszolt kérdéseinkre.

 

A Vitakör kezdetén három témakört vetettünk fel, a nők helyzetéről, a romaintegrációról és az LMP-ről szerettünk volna beszélgetni. Kiderült, Osztolykán Ágnes nem szereti az „adódó”/”készen kapott” szerepeket és szakterületeket – többek között ezért is választotta az oktatásügyet és az oktatási bizottságot - így a nők és a romák helyzetét csak néhány mondatban érintette. A nőpolitikáról és a női érdekképviseletről elmondta, hogy ezek Magyarországon még igen kialakulatlanok, a női érdek Egyesült Államokban látott szervezettséghez képest itthon csak egy-egy pozitív példa említhető, de szervezett nőügy nincs. A romaintegrációt nem etnikai alapú csoportos megoldások útján képzeli el, véleménye szerint nem roma szakkollégiumokra van szükség, hanem roma szakkollégistákra a különböző „nemroma” szakkollégiumokban.

 

A beszélgetést az LMP kérdése dominálta. Érdekes volt a pártszakadás miértjét és folyamatát Osztolykán Ágnestől hallanunk, aki végig testközelből figyelhette az eseményeket. A képviselőnő számunkra is egyértelművé tette a LMP álláspontját, hogy egy baloldali választási szövetségbe való betagozódás a párt feloldódásához és eltűnéshez vezetett volna.

 

A politikai kommunikáció kérdése kiemelten foglalkoztatta a Vitakör résztvevőit, és Osztolykán Ágnes szerint ez az LMP-n belül is nagy jelentőségű kérdés, különösen a közeli országgyűlési választások miatt. Vendégünk reflektált arra, hogy miért is ragadt az LMP-re az „amatőr elitpárt” címke. Osztolykán Ágnes szerint ennek miértje kettős. Először is az LMP-t valóban a politikában amatőr emberek alapították a másként politizálás szándékával. A másik ok véleménye szerint a párt sokszor nem közérthető kommunikációja. Ugyanakkor kifejtette, hogy a politikai kommunikáció terén is minőségi megnyilvánulások szükségesek, nem szabad minden áron, akár megfontolatlan vagy színvonaltalan módon a választók figyelmére törekedni. Rámutatott arra is, hogy a kidolgozott és hatékony politikai kommunikáció, sőt valójában bármiféle kommunikáció igen nehézkes a nem igazán támogató médiakörnyezetben. A hosszú beszélgetés során kitértünk még többek között az LMP területileg egyenlőtlen politikai beágyazottságára, Gyurcsány Ferenc médiaszerepléseire, az oktatási bizottsági ülésekre és arra, hogy miért is nincs a parlamentben gyermekmegőrző.

 

Dunai Szilvia

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.