2012-03-20

 

Beszámoló a magyar gazdaság helyzetét és perspektíváit körbejáró beszélgetésről.

 

A Mathias Corvinus Collegium és a KPMG könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közös szervezésében március 6-án került megrendezésre a magyar gazdaság helyzetét és perspektíváit napirendre tűző gazdasági fórum. A rendezvény meghívott vitapartnerei Chikán Attila, a Corvinus Egyetem tanára, volt gazdasági miniszter, a Richter Gedeon Nyrt. Felügyelőbizottságának elnöke és László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG Tanácsadó Kft. partnere voltak. A közel kétszáz fős közönség Baló György dinamikus és könnyed stílusú moderálása mellett ismerhette meg a szakemberek véleményét.


Magyarország aktuális gazdasági helyzete lényegesen összetettebb, mintsem hogy másfél óra alatt részletes elemzést lehessen végezni, így a beszélgető felek célja a legfontosabb kérdéseket illető átfogó vélemény kialakítása volt. Kiemelt hangsúlyt kapott a magyar kormány, az Európai Unió és az IMF hármasa, a magánnyugdíj-pénztárak helyzete és a magyar felsőoktatás átalakítása is.


Az IMF-tárgyalások eredményes és belátható időn belüli lefolytatását mindkét szakember szükséges és elkerülhetetlen lépésnek tartja: Chikán Attila a kora nyárra, míg László Csaba a félév végére várja a megállapodást. A volt gazdasági miniszter szerint 2012-ben a kormánynak korlátozottabb mozgástere és gyengébb alkupozíciója van, mint 2008-ban vagy 2010-ben.


A nyugdíjrendszer átalakításával létrejött, a jelenlegi foglalkoztatottakkal szemben keletkező implicit államadósságot hosszú távú veszélyforrásként értékelték, mivel az ígért hozamokat értékcsökkentés nélkül csak jelentős gazdasági növekedés esetén lehet biztosítani. A kötelező magánnyugdíj-pénztárak állami pillérbe való integrálását illetően László Csaba a még nem átlépő 102 ezer fős csoport helyzetére hívta fel a figyelmet. A kormány az elmúlt év gyakorlatával szemben számukra lehetővé teszi a felhalmozott tagi kifizetés felvételét, ami a korábban visszalépőkkel szemben nem várt előnyökhöz juttathatja őket.


Az elmúlt években hatályba lépett különadók közül a bankadó képezte a vita tárgyát, azonban hatékonyságát erősen megkérdőjelezték. László Csaba szerint a nemzetközi bankok leányvállalatai kevesebb tőkét allokálnak Magyarországra, ami csökkenti az itthoni finanszírozási képességüket. Chikán Attila szerint a bankokkal szembeni intézkedések rontják a hitelfelvétel feltételeit, amivel más problémák okozása mellett a nemzetgazdaság jelentős hányadát alkotó kis- és középvállalkozások fejlődését nehezítik meg. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a KKV szektor az értékesítés, a hatékony működtetés, a pénzügyi- és kockázatmenedzsment terén jelentős problémákkal küzd, amit mindenképpen orvosolni kellene.


A magyar felsőoktatás helyzetét illetően Chikán Attila elmondta, hogy nem új jelenség egy szociálisan és intézményi szinten megalapozatlan reform hirtelen bevezetése. Az elmúlt 20 év három jelentős sokkhatását emelte ki: először az állami keretszámok hirtelen felduzzasztását, majd az intézményrendszer átszervezését, és a bolognai rendszer elkapkodott megvalósítását. Erre jönnek rá a jelenlegi változások, amelyek mögött szintén nem látszik átfogó koncepció. Ezek a döntések torzították úgy az egyetemi oktatás, mind pedig a felsőoktatásba bekerülni kívánók helyzetét, amivel egy közönségkérdés révén rögtön eljutottunk a komoly regionális különbségekig.


A fórum legnagyobb erényének a hitelesség és a tiszta álláspontok számítottak, ami kiváló lehetőséget biztosított a médiában sokféleképpen tálalt, közelmúltbeli események megértésére. Nem állítom, hogy Magyarország perspektíváit illetően a közönség kitörő optimizmussal távozott volna, ugyanakkor vendégeink reális képet és megoldási lehetőségeket hallhattak az aktuális gazdasági helyzetben.

 

Bosits Etele

 


 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.