2012-03-20

 

Beszámoló a magyar gazdaság helyzetét és perspektíváit körbejáró beszélgetésről.

 

A Mathias Corvinus Collegium és a KPMG könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közös szervezésében március 6-án került megrendezésre a magyar gazdaság helyzetét és perspektíváit napirendre tűző gazdasági fórum. A rendezvény meghívott vitapartnerei Chikán Attila, a Corvinus Egyetem tanára, volt gazdasági miniszter, a Richter Gedeon Nyrt. Felügyelőbizottságának elnöke és László Csaba volt pénzügyminiszter, a KPMG Tanácsadó Kft. partnere voltak. A közel kétszáz fős közönség Baló György dinamikus és könnyed stílusú moderálása mellett ismerhette meg a szakemberek véleményét.


Magyarország aktuális gazdasági helyzete lényegesen összetettebb, mintsem hogy másfél óra alatt részletes elemzést lehessen végezni, így a beszélgető felek célja a legfontosabb kérdéseket illető átfogó vélemény kialakítása volt. Kiemelt hangsúlyt kapott a magyar kormány, az Európai Unió és az IMF hármasa, a magánnyugdíj-pénztárak helyzete és a magyar felsőoktatás átalakítása is.


Az IMF-tárgyalások eredményes és belátható időn belüli lefolytatását mindkét szakember szükséges és elkerülhetetlen lépésnek tartja: Chikán Attila a kora nyárra, míg László Csaba a félév végére várja a megállapodást. A volt gazdasági miniszter szerint 2012-ben a kormánynak korlátozottabb mozgástere és gyengébb alkupozíciója van, mint 2008-ban vagy 2010-ben.


A nyugdíjrendszer átalakításával létrejött, a jelenlegi foglalkoztatottakkal szemben keletkező implicit államadósságot hosszú távú veszélyforrásként értékelték, mivel az ígért hozamokat értékcsökkentés nélkül csak jelentős gazdasági növekedés esetén lehet biztosítani. A kötelező magánnyugdíj-pénztárak állami pillérbe való integrálását illetően László Csaba a még nem átlépő 102 ezer fős csoport helyzetére hívta fel a figyelmet. A kormány az elmúlt év gyakorlatával szemben számukra lehetővé teszi a felhalmozott tagi kifizetés felvételét, ami a korábban visszalépőkkel szemben nem várt előnyökhöz juttathatja őket.


Az elmúlt években hatályba lépett különadók közül a bankadó képezte a vita tárgyát, azonban hatékonyságát erősen megkérdőjelezték. László Csaba szerint a nemzetközi bankok leányvállalatai kevesebb tőkét allokálnak Magyarországra, ami csökkenti az itthoni finanszírozási képességüket. Chikán Attila szerint a bankokkal szembeni intézkedések rontják a hitelfelvétel feltételeit, amivel más problémák okozása mellett a nemzetgazdaság jelentős hányadát alkotó kis- és középvállalkozások fejlődését nehezítik meg. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a KKV szektor az értékesítés, a hatékony működtetés, a pénzügyi- és kockázatmenedzsment terén jelentős problémákkal küzd, amit mindenképpen orvosolni kellene.


A magyar felsőoktatás helyzetét illetően Chikán Attila elmondta, hogy nem új jelenség egy szociálisan és intézményi szinten megalapozatlan reform hirtelen bevezetése. Az elmúlt 20 év három jelentős sokkhatását emelte ki: először az állami keretszámok hirtelen felduzzasztását, majd az intézményrendszer átszervezését, és a bolognai rendszer elkapkodott megvalósítását. Erre jönnek rá a jelenlegi változások, amelyek mögött szintén nem látszik átfogó koncepció. Ezek a döntések torzították úgy az egyetemi oktatás, mind pedig a felsőoktatásba bekerülni kívánók helyzetét, amivel egy közönségkérdés révén rögtön eljutottunk a komoly regionális különbségekig.


A fórum legnagyobb erényének a hitelesség és a tiszta álláspontok számítottak, ami kiváló lehetőséget biztosított a médiában sokféleképpen tálalt, közelmúltbeli események megértésére. Nem állítom, hogy Magyarország perspektíváit illetően a közönség kitörő optimizmussal távozott volna, ugyanakkor vendégeink reális képet és megoldási lehetőségeket hallhattak az aktuális gazdasági helyzetben.

 

Bosits Etele

 


 
Bekker Balázs nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

Sajtóközlemény

Budapesti diákok nyerték meg a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt

 

A győztes csapatban MCC-s hallgató és alumna is szerepelt

Felvételt hirdet a Jog szakirány

 

"Változatos feladatok, intelligens, kommunikatív társaság, a felvételi fogalmával számomra mindaddig összeegyeztethetetlen hangulat"