Búcsúzunk védnökünktől

 

 

Mi, az MCC közösségének diákjai és öregdiákjai fájó szívvel vettük tudomásul, hogy védnökeink egyike a héten eltávozott közülünk. Lámfalussy Sándor nem csupán az “euro atyja” volt, bizonyos értelemben “Collegiumunk atyjának” is számított, hiszen törekvéseinket a kezdetektől fogva aktívan támogatta.


Ma már teljesen egyértelmű, hogy báró Lámfalussy kiváló közgazdászként és bankárként történelmet írt azáltal, hogy megteremtette a közös európai fizetőeszközt, valamint hogy megalkotta az Európai Központi Bank elődjének, az Európai Monetáris Intézetnek az alapjait. Az EBK nélkül a jelenlegi görög válság kezelése jóval nehezebb, ha egyáltalán elképzelhető lenne.


Nem csupán egy nemzetközi elismertséggel bíró személyiség volt, hanem jelentős szerepet játszott saját személyes életemben is. Mikor először találkoztunk egy budapesti szálloda halljában és ránéztem, ő azokkal az alázatos, jóakaratú de valahogy mégis szigorú szemekkel nézett vissza rám, amelyek oly ismerősek voltak számomra egykori bencés tanáraim tekintetéből, akik közös nevelőinknek számítottak. Abban a pillanatban megértettem, hogy érdemes keményen és elhivatottan dolgozni azokért az eszmékért, amelyekben igazán hiszünk.


Néhány évvel később az a megtiszteltetés ért, hogy Lámfalussy Sándor első magyarul megjelent könyvének kiadását koordinálhattam, amely a fejlődő országok pénzügyi válságairól szólt. Aztán nagy örömmel vettem a kezembe nemrég megjelent életrajzi kötetét is, amelyet szintén a Mathias Corvinus Collegium rendezett sajtó alá.

 

Gondolatai ma is aktuálisak, és az MCC minden tagja elkötelezett abban, hogy hűséggel ápolja szakmai hagyatékát.

 

Deli Gergely

alumnus

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.