David Sims, az MCC vendégprofesszorának szemináriuma Kolozsváron

 

Vezetés a "Leadership" feliratú póló nélkül

Dr. David Sims, a City University London – Cass Business School professzora 2013. április 24-25-én a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán tartott előadást és szemináriumokat. Az előadás címe: "Leadership in crises in a multinational", míg a szeminárium-sorozat témája: “Learning to lead” voltak. Az esemény a Mathias Corvinus Collegium és a kolozsvári Gazdasági Tanácsadó Klub közreműködésével jöhetett létre.


Az előadás minden érdeklődő számára nyitott volt, míg a szemináriumokon a GTK tagok mellett más meghívott szakkollégiumok (Közgazdasági Kutató Klub, MarkeTeam Szakkollégium, Mikó Imre Szakkollégium), illetve a kar román és angol tagozatának képviselői is részt vehettek.


Az előadás bevezetőjében dr. Sims megállapított egy fogalmazásbeli különbséget a leadership és a leading között. Véleménye szerint a vezetést nem feltétlen az a személy végzi, aki a hierarchia csúcsán helyezkedik el, vagy aki épp a "Leadership" pólót viseli. Ugyanakkor, ha egy személy vezetése alatt a környezetben semmilyen változás nem tapasztalható, akkor az illető nem vezető. Egy személy akkor tekinthető vezetőnek, ha környezetében képes valamin változtatni.


A szemináriumok során, a vezetés művészetének ismertetése érdekében, az előadó a történelem vezetőinek éltéből példázódott. A felhozott példák Jézus Krisztus történetétől elkezdve egészen Steven Hawking történetéig váltakoztak. A professzor úr kiemelte Winston Churchill vezetői stílusát. A miniszterelnököt a karizmatikusság és rátermettség jellemezte, de az országa vezetésében felesége, Clementine Hoziert volt segítségére.


A szeminárium során Sims tanár úr vezetésével körbejártuk, hogyan tud egy illető hozzájárulni a vezetés művészetéhez, a vállalat fejlődéséhez valamint a jövőkép kialakításához.


A szemináriumok végső tanulságát a következő idézettel tudjuk összefoglalni: "Always perform to the level above the one you are at" - Alistair Johnston.


Forrás: www.gtk.ro

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.