2013-11-12

 

Az első alkalom élményei

 

A Mathias Corvinus Collegium és a Csányi Alapítvány a Gyermekekért közös pályázatot hirdetett „Hogy te lehess a véleményvezér” címmel.

A nyertes pályázók egynapos érveléstechnika tréningen vehetnek részt novemberben, Pécsett, Kaposváron és Jászberényben.

Az első alkalomra november 9-én, Pécsett került sor Elek Nikolett tréner vezetésével.

 

A szombati vitatréning során a gyerekek megismerkedtek a főbb konfliktus megoldási módokkal, vitatípusokkal, és egy játékos csoportos feladat során már a nap elején ki is próbálhatták magukat ezekben.

Filmrészletek segítségével közösen megvizsgáltunk érveléstechnikai mozzanatokat; a Dr. Csont című sorozat részlete például a vitaszituáció azonosításának fontosságát mutatta meg, amit nagyon nehéz sikeresen, célunkat elérve kommunikálni. A nyilvános szereplés sokaknak okoz nehézséget, az ilyen helyzetek sajátosságaival, megfelelő kezelésével is megismerkedtünk.

A diákok a nap végén egy-egy általuk felvetett témában folytattak vitát. A középiskolás évek után mi lenne a jobb, munkába állni vagy továbbtanulni, illetve az itthoni és külföldi boldogulás témakörében. A vitákra közösen készültünk fel, majd utána közösen beszéltük át a tanulságokat is. Mindenki kipróbálhatta magát érvelőként, így a gyerekek hasznos visszajelzésekkel gazdagodtak egyéni teljesítményüket illetően is, amihez a csoporttársak is aktívan hozzájárultak. Úgy gondolom, hogy a hasznos ismeretek átadásán túl a személyre szóló visszajelzések, erősségek és fejlesztendő területek megfogalmazása volt, ami a legtöbbet segíthet a gyerekeknek a későbbiekben.

A vitákban megvalósított szerepük fényében önismeret tekintetében is fontos előrelépéseket tettek.

Elek Nikolett

tréner MCC

 

Nemcsak Nikolett, de a résztvevők is hasznosnak találták a tréninget, elismerően nyilatkoztak a szombati napról:

 

A mai nap folyamán rengeteg új, érdekes és hasznos információval gazdagodtam az érveléstechnika tudományából. Az egész napos képzés nagyon jó hangulatban telt, amit köszönhetünk Nikolettnek is, aki kreatív feladatokat hozott nekünk. Számomra ez a tréning igen hasznos volt, rámutatott arra, hogy miben kell javítanom a kommunikációmon érvelések közepette. Ezúton is köszönöm a lehetőséget, hogy ezen részt vehettem s képességeimet fejleszthettem. Próbálom az újonnan szerzett tudásokat a mindennapokban is előszeretettel alkalmazni.”

Szabó Gábor

 

A mai napot egyáltalán nem éreztem munkának. A foglalkozás jó hangulatban telt és azt éreztem, hogy hasznos, amit csinálunk!

Kiss János

 

Az érveléstechnikai tréning nagyon tetszett nekem, sokat fejlődött a lexikális tudásom a témával kapcsolatban. Az oktató fiatal volt, ezáltal könnyebben tudtunk kommunikálni és így hamarabb eltelt az a 6 óra tréning. Továbbá az is tetszett, hogy kipróbálhattuk magunkat élesben különböző és valósághű vitatémák feldolgozásával, illetve csányis csoporttársainkat kellett meggyőzni igazunkról. A tréning rádöbbentett, hogy ez a tudás még sokat fog kamatozni életünk során, mivel nem egyszer fogunk hasonló helyzetbe kerülni és megtudtam, hogy meg kell tanulnom gyorsabban reagálni az ellenérvekre.

Orsós Melinda

 

Forrás: csanyialapitvany.hu

 

A további tréningek időpontja:

 

  • Kaposvár: november 22. 14.00-20.00
  • Jászberény: 2013. november 23. 10.00-16.00

 "Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.