A történelem érettségi felkészítő csoportunk egy olyan tanfolyam létrehozását tűzte ki célul szeptember végén, a projektcsoportok megalakulásakor, ami a közép és emelt szinten történelemből érettségizők számára egy minőségi, de mégis olcsó lehetőséget nyújt az érettségire történő eredményesebb felkészülés elősegítésére.

Sajnos ez a körülmény, hogy csak szeptember végén derült ki, melyik projektek, kikkel, milyen formában indulnak majd rögtön igen nehéz helyzet elé állított minket. Amikor a csapatunk részt vett a Pék Eszti által vezetett csapatépítésen a megalakulást követően, a konkurens felkészítők már a tanfolyamjaik regisztrációs időszakának végén tartottak, és egy-két héten belül az oktatást is elkezdték.

A következő nagyon intenzív időszakban tehát szinte párhuzamosan kellett felépíteni a felkészítő tanfolyamunkat, megszervezni a menetét, tárgyi, alanyi feltételeit és hirdetni, népszerűsíteni a potenciálisan részt vevő gimnáziumi, szakközépiskolás diákok körében.  A tanfolyam-szervező munka végzésén belül több különböző feladatot, tevékenységet láttunk el.

Megterveztük a félév időpontjait illetve a történelem érettségi követelményrendszerének és a korábbi kétszintű érettségi rendszer keretében sorra kerülő érettségik feladatsorainak tanulmányozását követően, a potenciális tananyag szelektálását, majd ezt a szelektált tananyagot elosztottuk az egyes időpontokra lebontva, belekalkulálva a számonkérések időtartamát is. Még az alkotó-szervező munka részeként döntöttünk a tanfolyam nevéről: MCC-ÉF (Mathias Corvinus Collegium- Érettségi Felkészítő), lefoglaltuk a tanfolyam számára az mcc-ef.eu domain nevet, elkészítettük a projekt – tanfolyam honlapját minden szükséges információt tartalmazva, feltöltöttük az elkészült oldalakat a www.mcc-ef.eu webcímen elérhető site-unkra, megterveztettük a tanfolyam logóját valamint a tanfolyam A/5-ös méretű szórólapját.

Bár ez utóbbi feladatok (honlap-készítés, feltöltés, logotervezés, szórólaptervezés) már átfedést mutatnak a kampányoló, marketing munkáink felé, de azt a kategóriát most szűken értelmezve, nem abban a keretben tárgyalom. A tanfolyam népszerűsítése érdekében több fronton is lépéseket tettünk a még sikeresebb eredményért. Létrehoztunk egy facebook profilt a tanfolyam számára, ahol a közösségi oldal diákjait igyekeztünk megszólítani. A facebook-on fizetett hirdetést futtattunk a 17-19 éves budapesti lakosokat megcélozva. Feltetettük magunkat a lap.hu oldalak érettségivel, felvételivel foglalkozó oldalaira. Az iwiw közösségi portálon keresztül  közvetlen üzenetekkel kerestünk meg legalább ezer diákot, akik budapesti középiskola diákjainak tüntették fel magukat.

Az online hirdetések mellett, természetesen hagyományos hirdetési felületeken is próbálkoztunk. A megterveztetett szórólapjainkat és plakátjainkat felhasználva 25-30 középiskolát kerestünk fel személyesen, ahol iskolánként változóan kitettük plakátunkat az iskola hirdetőfalára, valamint szórólapjaink egy részét is a közösségi tereken hagytuk, továbbá lehetőség szerint bementünk a végzős osztályokba tájékoztatót tartani a tanfolyamunk főbb paramétereiről, előnyeiről és személyesen is szórólapot osztottunk szét a diákok között. Az osztályokon belül az érdeklődő diákok e-mail címeit is elkértük, amin később többször is megkerestük őket a tanfolyammal kapcsolatos híreinkkel.

A tanfolyam jogi háttereként egy bt. alapítását vettük tervbe, amivel kapcsolatban fel is vettük személyesen a kapcsolatot Dr. Illés Gézával a kollégium alumnusával. Az idő hiánya miatt azonban nem tudtuk megfelelően előkészíteni a bt. elindulását, így ez sajnos elmaradt.

A tanfolyam első féléve mára már véget ért. A tanfolyam során szakmai konzultációt folytattunk több alkalommal Egeresi Zoltánnal a kollégium másik, történelem-szakon végzett alumnusával. A tanfolyam óráin 6 különböző diák jelent meg, azonban ők elég fegyelmezetlenül jelentek meg az óráinkon, így páran abbahagyták az órák látogatását időpontütközés miatt, páran később kezdték el látogatni azokat, és rendszeresen késtek a diákok az órákról.

Valószínűleg ezeket végső soron az időhiány miatt elmaradt bt. alapításnak tudhatjuk be, aminek következménye volt, hogy a jogszerűség elvét végig sajátunkként fenntartva tandíj, vagyis motiváló, elköteleződést kikényszerítő erő nélkül indultak kurzusaink. Utólag az alacsony létszám okának tartjuk azt is, hogy későn jelentünk meg a piacon, a legtöbb diák már elköteleződött, választott magának felkészítő tanfolyamot addigra. A potenciális résztvevőket így a nem feltétlenül kedvezőbb ajánlatot, de azt korábban tevő versenytársaink elszívták.

Az első félév tapasztalataiból is kiindulva a projektcsoportunk a közvetlen felkészítés helyett a közvetett felkészítés felé tolja el a hangsúlyt, és így a keresleti problémákkal szembesülő tanfolyam helyett egy kiadvány létrehozásán keresztül kísérli meg segíteni az érettségire minél alaposabban felkészülni vágyó diákokat.
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.