A médiások Sipos Júlia vezetésével járták körbe a BBC által is feszegetett témát

 

Sipos Júlia, a Magyar Rádió tudományos műsorainak ismert szerkesztő-műsorvezetője februárban ismét visszatért a Média szakirány meghívására. Ezzel az alkalommal “Európai történeteink 2013-ban... rádiódokumentumok tükrében” címmel közvetlen, beszélgetős estre érkezett hozzánk. A fókuszban a Prix Europe fesztivál állt, mely minden évben az európai közszolgálati médiában megjelent rádióműsorok mustrája. Sipos Júlia a rádiódokumentumok kategóriájának felhozatalából válogatott nekünk élettörténeteket, egyéni és társadalmi konfliktusokat. Emellett beavatott minket abba, hogyan is zajlik egy ilyen nemzetközi fesztivál.

 

A rádiódokumentumok különlegessége abban rejlik, hogy hangok által akár évtizedeken átívelő történeteket igyekeznek megragadni. Az ötletek és alanyok keresése is akár évekig tarthat, amíg összeáll egy kerek, teljes műsor. Hallottunk olyan rádiódokumentumokról, melyek az adott társadalomban nagy erővel felhívták a figyelmet bizonyos problémákra és valós dialógust indítottak.

 

Az este fő programjaként a BBC Assignment műsorában elhangzott “India’s lost girls” adását hallgattuk végig közösen. A riporter célja az volt, hogy felfedje hova tűnnek el India déli tartományaiból a fiatal lányok. Évente sokukat kényszerítik prostitúcióba, viszik el házi szolgának és akaratuk ellenére adják őket férjhez otthonuktól távol. Az északi tartományokban a férfiak elkeseredetten feleséget keresnek, ahol teljesen felborult a nemek aránya a lány magzatok elvetetése miatt. Egyfelől a problémát fenntartó korrupcióról, másfelől a lányaikat kereső családokról, őket segítő szervezetekről és menedékházakról hallhattunk. A rádiódokumentum által egy nagyon aktuális problémának a hátterét ismerhettük meg úgy, hogy hallottuk az indiai utcák hangjait, átélhettük a riporter vonatútját, az érintett emberek sorsát.

 

Gézárt Anna


 

Ma este megint a felkészült  elfogulatlan  és érdeklődő csoport vendége lehettem, Molnár Bálint és Gézárt Anna meghívására és szervezésében.

 

A megszokott vendéglátás és néhány diák ismerős volt, de az új diákok is meglepően jól bírták az esti műsorhallgatást, ráadásul a találkozásunk után is meetingjük volt, nem is értem, hogyan bírják.

 

A könyvtárban nézelődtem, ahol a legjobb irodalmat találtam, a környezetből pedig úgy tűnik, nagyon is használják a hallgatók a könyvtárat.....:)

 

Azt hiszem, hogy mindent elmond, olyan közegbe csöppenek ilyenkor, hogy a napi szakmai tapasztalataimat is a legőszintébben osztom meg a csapattal, kötelezőnek érzem, hogy átadjam , amit tudok és fontosnak gondolok.

 

Sipos Júlia

 

 


 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.