Megjelent jogász hallgatóink interjúkötete

 

Szakértők beszéltek az Alkotmányról


Az ELTE Jogi Karának dísztermében könyvbemutatót rendeztek az új Alkotmányról szóló Mérlegen az Alaptörvény című interjúkötet megjelenése alkalmából. A három egyetemista szerző mellett a rendezvényen jelen volt a téma több szakértője, köztük Sólyom László egykori köztársasági elnök is.


A Mathias Corvinus Collegium három diákjának, Molnár Benedeknek, Németh Mártonnak és Tóth Péternek december 11-én jelent meg Mérlegen az Alaptörvény című interjúkötete. A könyvben szakértők beszélnek politikai és jogi kultúráról, alkotmányosságról, az Alaptörvényről és múltbeli eseményekről.


Az ELTE Jogi Karának dísztermében tartottak könyvbemutatót a megjelenés napján, amelyen többek közt részt vett Sólyom László egykori köztársasági elnök és Stumpf István alkotmánybíró is.

 

A bemutató a szerzők köszöntőjével kezdődött, utána Tölgyessy Péter politikai elemző, majd Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró tartott előadást. Ezek után kerekasztal-beszélgetés következett Sólyom Lászlóval, valamint Kukorelli István és Jakab András egyetemi tanárokkal. A beszélgetést a szerzők moderálták. Az esemény Stumpf István beszédével zárult, aki a kötetet véleményezte.

 

A három szerző köszöntőjében szó esett Széchenyi István Stádium című művéről, melynek szellemiségének méltó utódai szeretnének lenni alaposság, elhivatottság, és következetesség tekintetében. Továbbá azt is rendkívül fontosnak tartják, hogy a jelenlegi társadalmi problémák megoldása együtt, közösségi szinten történjen. Szerintük az új Alaptörvény lezárja a múltat, és egy képet mutat arról, milyen lesz a jövő. Kötetük is annak próbál utánajárni, mire lehet számítani a következő 20 évben Magyarországon, illetve hogyan fog alakulni ezalatt az Alkotmány.

 

Tölgyessy Péter előadásában kitért arra, hogy Magyarországon már 40 éve állandó a válság, továbbá az ország a többi európai államhoz képest le van maradva. Szerinte az új Alaptörvény az erre a kudarcra adott válasz. A cél az „őrségváltás” a gazdaságban, a javak magyar kézbe kerülése lenne. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a jelenlegi hatalom igyekszik minél jobban bebiztosítani vezető helyét, amely ellentétes a parlamenti váltógazdaság elméletével, így ez alááshatja, destabilizálhatja a rendszert.

 

Dienes-Oehm Egon személyes benyomásairól beszélt az Alaptörvény működésével kapcsolatban. Úgy gondolja, hogy a 2007-es válság olyan helyzetet idézett elő, amely több ezer éves alapelveket is megrengetett, 2010-re pedig államcsőddel fenyegető gazdasági szükséghelyzet alakult ki Magyarországon. Véleménye szerint a válság rontotta a jog minőségét is. Az így létrejövő politikai és morális válság hozta létre a jelenlegi kétharmados többséget. Továbbá beszélt arról is, hogy Magyarországon a jelenlegi gazdasági modell lecserélésére lenne szükség, ő a centralizált piacgazdasági modellt támogatná.

 

A kerekasztal-beszélgetés során Sólyom Lászlót az alkotmányos kultúra fejlesztéséről kérdezték a szerzők. Sólyom szerint ebben a témában kulcsfontosságú kérdés, hogy a társadalom érti-e az alkotmány lényegét, továbbá fontos lenne a nyugatias kultúra kialakulása. A fejlődésről bizakodóan vélekedik, úgy látja, a rendszerváltás után az embereknek „mondott valamit” az Alkotmány. Ezen felül megemlítette, hogy a rendezvényen bemutatott interjúkötet további bizakodásra ad okot.

 

Stumpf István záróbeszédében gratulált a szerzőknek a könyvhöz, amely az alkotmányosság minden területét érinti. Megjegyezte, örül, amiért a radikális nézetek nem kaptak benne helyet. Úgy véli, ez a generáció fontos missziót indított el a Mérlegen az Alaptörvény című könyvvel, amelyet feltétlenül folytatni kell, majd kiemelte a kötetben előkerülő főbb kérdéseket.

 

Fülöp Ádám"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.