Nagyköveti vitaest a Közel-Kelet aktuális helyzetéről

 

2013. május. 22-én nem mindennapi esemény házigazdája volt a Mathias Corvinus Collegium. Ilan Mor izraeli nagykövet és Asraf Mohszen Mohamed Mohszen egyiptomi nagykövet vitázott Baló György moderálása mellett. A vita témáját a Közel- Kelet aktuális kérdései adták. Napirendre került a két ország egymás közti viszonyán kívül Szíria és az arab tavasz hatásai, a palesztin helyzet és a közel-keleti békefolyamat, valamint Irán és az atomfegyverek kérdése is.

 

A két nagykövet leszögezte, hogy a múltbéli konfliktusokat félretéve céljuk egy erős és tartalmas együttműködés kialakítása a régió stabilitása érdekében. Ilan Mor kiemelte, hogy az Egyiptommal és Jordániával kötött békeszerződés Izrael biztonságának sarokköve, az Egyiptommal ápolt jó viszonyt a zsidó állam a jövőben szeretné még magasabb szintre emelni. Mohsen szerint Mohamed Murszi egyiptomi elnök tiszteletben tartja az Izraellel kötött békeszerződést, és nem kíván azon változtatni.  A béke és a biztonság elérése érdekében a liberális demokráciát jelölték meg mint követendő példát.

 

A szíriai helyzetet illetően a nagykövetetek egyetértettek abban, hogy Szíria jelenleg a biztonság és stabilitás szempontjából az egész közel-keleti térségre nagy veszélyt jelent, ezért mindkét ország nagy figyelemmel kíséri a szíriai folyamatok alakulását. Mohsen szerint az arab tavasz lényegét az adta, hogy az emberek újra maguk alakíthassák jövőjüket, népe ezáltal visszaszerezte önrendelkezését, helyreállítva csorbult önbecsülését. Ilan Mor leszögezte, hogy a zsidó állam számos engedményt tett a béke elérése érdekében, valamint, hogy egyetlen lehetőségnek a kétállami megoldást látja, amire véleménye szerint még nem jött el a megfelelő idő, mivel a béke megvalósítása érdekében valódi tárgyalófélre van szüksége Izraelnek. Mohsen szerint Izraelnek a „földet békéért” alapelv szerint kellene eljárnia. A palesztinkérdéssel és Iránnal kapcsolatban kiemelte, hogy egyenlő elbírálásra van szükség az államok között, nem lehet az atomfegyverek kérdésében kettős mércével élni. Ilan Mor ezzel szemben kiemelte, hogy amennyiben a szélsőséges síita ideológiát követő iráni rezsim kezébe atomfegyver kerülne, az nem csak Izrael és a Közel-Kelet békéjére, hanem az egész világ számára fenyegetést jelentene.

 

A közönségnek egészen egyedi élményben lehetett része a vita során. A nagykövetek ugyanis nem féltek áthágni az ilyen alkalmakon megszokott hagyományos kereteket. Számos kérdéssel kapcsolatban a vita meglehetősen parázzsá vált, ez mind a moderátor mind a közönség számra érdekessé tette az estét. A heves szakmai vita után azonban öleléssel köszönt el egymástól a két nagykövet.

 

Horváth Áron, Szűcs Andrea Dóra

 

Az eseményről az alábbi médiumok számoltak be:

 

http://figyelo.hu/cikkek/nagykovetek-vitaja-a-kozel-keleti-helyzetrol

 

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/05/23/06/A_kozel_keleti_helyzetr_l_folytatott_nyilt_vitat_Izrael_es.aspx

 

http://www.magyarhirlap.hu/az-izraeli-kormany-elfogadta-a-2013-14-es-koltsegvetest

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.