A novemberi alkalom témája a menekültügy volt

 

A Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi kapcsolatok szakiránya 2013. novemberében kötetlen esti beszélgetést (nCafe) szervezett, melynek témája a menekültügy volt. A beszélgetés meghívott vendégei voltak: Kanizsai- Nagy Dóra, a Református Menekültmiszzió vezetője, Labát Dia, a Református Menekült Misszió önkéntese, valamint Honfi Péter rendőr százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának megbízott vezetője.


A menekültügy aktualitását a kritikus szíriai menekülthelyzet, a változóban lévő jogi szabályozás Magyarországon, valamint a téma iránt az egyre fokozódó médiaérdeklődés adta.  A beszélgetés során azonos területen dolgozó, azonban a menekültkérdéshez eltérő szempontok alapján közelítő véleményeket hallhattunk. A beszélgetés kötetlenül zajlott és a hallgatóság kérdéseihez igazodott.


Hallhattunk a menekültek és oltalmazottak státuszáról, helyzetéről és a kérdés szabályozásáról mind Magyarország, mind az Európai Unió tekintetében. Szó esett több eset kapcsán is a menekülttáborok valós helyzetéről, az integrációt segítő és nehezítő tényezőkről, a magyar társadalom hozzáállásáról, valamint a különböző médiumokban megjelenő  menekültüggyel kapcsolatos hírekről. A beszélgetés résztvevői számos gyakorlati példát és esetet hallhattak első kézből a mai magyar menekülthelyzettel kapcsolatban, amely ma talán csak egy szűk szakmabeli réteg számára ismert.


Horváth Áron