A novemberi alkalom témája a menekültügy volt

 

A Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi kapcsolatok szakiránya 2013. novemberében kötetlen esti beszélgetést (nCafe) szervezett, melynek témája a menekültügy volt. A beszélgetés meghívott vendégei voltak: Kanizsai- Nagy Dóra, a Református Menekültmiszzió vezetője, Labát Dia, a Református Menekült Misszió önkéntese, valamint Honfi Péter rendőr százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálatának megbízott vezetője.


A menekültügy aktualitását a kritikus szíriai menekülthelyzet, a változóban lévő jogi szabályozás Magyarországon, valamint a téma iránt az egyre fokozódó médiaérdeklődés adta.  A beszélgetés során azonos területen dolgozó, azonban a menekültkérdéshez eltérő szempontok alapján közelítő véleményeket hallhattunk. A beszélgetés kötetlenül zajlott és a hallgatóság kérdéseihez igazodott.


Hallhattunk a menekültek és oltalmazottak státuszáról, helyzetéről és a kérdés szabályozásáról mind Magyarország, mind az Európai Unió tekintetében. Szó esett több eset kapcsán is a menekülttáborok valós helyzetéről, az integrációt segítő és nehezítő tényezőkről, a magyar társadalom hozzáállásáról, valamint a különböző médiumokban megjelenő  menekültüggyel kapcsolatos hírekről. A beszélgetés résztvevői számos gyakorlati példát és esetet hallhattak első kézből a mai magyar menekülthelyzettel kapcsolatban, amely ma talán csak egy szűk szakmabeli réteg számára ismert.


Horváth Áron

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.