Történelmi tanácsadás Tisza Istvánnak

 

 

 

Vasárnap délután került megrendezésre a 2015. évi Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) döntője, amely során Romsics Ignác, Száray Miklós, Török Gábor és Strohmayer János zsűrizték a Tisza István magyar miniszterelnöknek tanácsot adó középiskolás csapatokat.


Az idén másodszorra megszervezett verseny alapítói – a budapesti Mathias Corvinus Collegium és a Hungarian Business Case Society – azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az üzleti életben használt problémamegoldó eszközökkel megismertessék a kárpát-medencei fiatal középiskolásokat, és megmutassák, hogy a történelem az "évszámmagoláson" túl a tudatos döntésekről is szól.


A március 1-i rendezvényre az idei 86 jelentkező csapat közül a selejtező forduló során legjobban teljesítő 15 kapott meghívást. A program egy ismerkedős, feszültségoldó tréninggel kezdődött, ahol a csapatok és kísérőtanáraik olyan humoros információkat osztottak meg egymással, minthogy hánykor keltek aznap, vagy mi jut eszükbe a történelemóráról.


Ezt követően a délelőtti elődöntő során három divízióban mérték össze tudásukat a csapatok, ahonnan a délutáni döntőbe a 3 divízió győztes csapat jutott tovább. A döntős csapatoknak több mint 100 vendég előtt nyílt alkalma meggyőzni a Romsics Ignác elnöklésével felálló zsűrit arról, hogy az elmúlt 72 órában nekik sikerült a legjobb stratégiát kidolgozniuk Tisza István magyar miniszterelnöknek a szarajevói merényletet követő meglehetősen összetett helyzetre.


A neves szakértőkből álló zsűri természetesen nem állt kötélnek egykönnyen, Ferenc Ferdinánd meggyilkolásán túl a nemzetiségi kérdéssel, az általános választójog megreformálásával és Monarchia fenntarthatóságával kapcsolatos, komoly történelmi ismereteket és átfogó gondolkodást megkövetelő, kérdésekkel bombázta a döntős csapatokat.

 


A három döntős csapat között végül a legkonzekvensebb megoldást a Városmajori Gimnáziumból érkező, LEGO nevet viselő csapat tagjai, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka és Augusztini Krisztián dolgozták ki. A csapat Tisza István számára egy szigorú, de Szerbia által elfogadható ultimátumot, a keménykezűségére fókuszáló belföldi médiamegjelenést és a nemzetiségi kérdésben óvatos reformlépéseket javasoltak. Dombrovszky Borbálát emellett a zsűri a verseny legjobb prezentálójának is megválasztotta, aki elsősorban a zsűri kérdéseire adott lehengerlő válaszaival tűnt ki a mezőnyből.


A verseny díjazottjai a Holystor Kft. által szponzorált, illetve az Alínea Kiadó, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft, a Wrigley Hungária Kft, a Műcsarnok, a Patrcicius Borház, a Webuni, az Ecosim, a HVG és a RaM Colosseum által felajánlott értékes nyereményekkel gazdagodtak.

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.