Romsics Ignác az OKPV-ről

 

2016. március 5-én lezajlott az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntője. A regionális fordulókból a budapesti megmérettetésre bekerülő csapatoknak ezúttal Ferenc Józsefnek kellett tanácsot adniuk a birodalomban az 1860-as évek közepén mutatkozó válsághelyzet megoldására.


A délutáni döntőbe három csapat került be, akik Romsics Ignác történésznek, Strohmayer Jánosnak, a CIB Magyarország vezérigazgató-helyettesének és Takács Józsefnek, a Vodafone Magyarország Zrt. nagykereskedelmi igazgatójának prezentálták elképzeléseiket. A budapesti Matthias Rex, a szintén budapesti Gémkapcsok és a dunakeszi meN probléma csapatok közül a zsűri a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjait választotta győztesnek.


Romsics Ignác a döntő után adott interjúban elmondta, hogy amerikai és magyarországi tanítási tapasztalatai alapján a magyar diákok – bár sok adatot tudnak – bátortalanok, a hipotézisek felállítása terén nem annyira kreatívok. Hangsúlyozta, hogy a diákok problémamegoldó képességének fejlesztésére sokkal több energiát kellene fordítani, mert arra is ugyanolyan nagy szükségük lesz az életben, mint a lexikális tudásra.


A budapesti fordulóba jutott mind a 12 csapatnak szívből gratulálunk!

 

A döntő végeredménye:


1. helyezett:

meN probléma (Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium): Szilágyi Botond, Almási Dániel, Baracz Kornél; kísérő tanár: Omischel Mónika

 

2. helyezett:

Gémkapcsok (Szent István Gimnázium): Dóbé Orsolya, Tabányi Viktor, Farkas Johanna; kísérő tanár: Kósa Zsolt

 

3. helyezett:

Matthias Rex (Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium): Blankó Miklós, Hoffmann Márk, Ferenczi László; kísérő tanár: Molnár Zsolt

 

A verseny legjobb prezentálója: Dóbé Orsolya, a Gémkapcsok tagja.

 

A képen: a meN probléma csapata felkészítőtanárával, a zsűri tagjaival és a verseny főszervezőjével

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.