Az OTP Bank munkatársai tartottak előadást

 

Az őszi félév során a Collegium Közgazdaságtan szakirányának hallgatói két jeles hazai szakembert láttak vendégül az OTP Banktól: Tardos Gergelyt, valamint Schenk Tamást.


Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetőjeként Magyarország jelenlegi gazdaságai helyzetét mutatta be és vázolta a hazai gazdaság jövőbeli lehetőségeit. Szemléltette azokat a tényezőket, amelyek képesek befolyásolni a gazdasági makrofolyamatokat. Mindehhez különféle forrásokat is ajánlott a hallgatóknak. Szakirányosaink számára egyedi élmény volt megtapasztalni, hogyan gondolkodik a gyakorlatban az OTP Bank egyik vezető közgazdásza mindarról, amiről eddig főként csak vaskos tankönyvek fejezeteiben olvashattak.


A félév második Közgazdaságtan szakirányos előadásán Schenk Tamást, az OTP stratégia igazgatóját láttuk vendégül, aki az OTP elmúlt években jelentős külföldi terjeszkedéséről, nemzetközi stratégiájáról tartott interaktív, személyes történetekkel is színesített előadást.


Az OTP Stratégia osztály munkájának bemutatását követően a hallgatóság tagjai csapatokba rendeződtek, hogy egy rendhagyó árverés formájában véleményt nyilvánítsanak a feladatban szereplő közép- és kelet-európai bankokról. A mérlegre és a bank főbb jellegzetességeire (pl. célcsoport, fiókhálózat, piaci részesedés, elismertség) vonatkozó adatokon felül – a valós tendereknek megfelelően – kérdéseket tehettünk fel az aukció előtt. A csapatokban közösen értékeltük a bankokat, majd döntöttünk, hogy – amennyiben megvásárlásra érdemesnek tűnik – mekkora összeget szánunk rá. Minden csapat azonos tőke felett rendelkezhetett, melyből az általa legértékesebbnek vélt portfóliót igyekezett megszerezni.


A licitálás izgalmai után kiderült: az OTP mindegyik példaként felhozott bankra nyertes ajánlatot tett, így jelenleg is a tulajdonában vannak a hitelintézetek. Az előadás második felében megismerhettük a felvásárlások történetét, hátterét, majd a csoportba történő beilleszkedésüket, ezek nehézségeit és tanulságait. Külön kitértünk a budapesti és helyi vezetőség viszonyára, a kockázatelemzés módszereire, veszélyeire.  Schenk Tamás kiemelte a helyi piaci körülmények fontosságát, melynek a tapasztalatok alapján is kiemelt szerepe van az üzletmenetben, illetve felhívta a figyelmet, hogy a munkaerő (képzettsége, motivációja) milyen nagymértékben meghatározza a sikerességet, ugyanakkor nehéz jól értékelni az alkalmazottak teljesítményét. Kitért arra is, hogy minden döntést az értékteremtés, a részvényesi érték szem előtt tartásával kell meghozni.


Az előadás hitelességét és pozitív oldalát az előadó személyes és szakmai tapasztalatán felül erősítette a feladata iránti látható elkötelezettsége.  „Azt szeretem, hogy ezernyi apró ötlet megvalósítása lehetséges ezen a területen” – hangzott el.


Az előadás végén szó esett a hazai piac főbb szereplőiről és az ő régiónkban elért eredményeiről, illetve feltett kérdéseinkre is készséges és részletes választ kaptunk. Az orosz, szlovák, bolgár, ukrán, román és szerb bankokat boldogan, de sajnos csak képletesen tulajdonló csapatok sokszor jó, vagy legalábbis az OTP-hez hasonló döntést hoztak a felvásárlásokkal kapcsolatban, a legjobban teljesítő csapat pedig még egy finom bor formáját öltő jutalomban is részesült. Ha képletes részesedésünket nem is vihettük magunkkal, egyértelműen gazdagodhattunk az este folyamán, amiért ezúton is köszönet az előadónak és az este szervezőjének.


Nagy Tamás – Gergely Bence

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.