2012-02-28

Az év első KP hétvégéjén a pályaválasztás kérdéseiről tájékozódhattak a diákok.

 

Immár hagyományosnak mondható pályaorientációs napunkról Babicz Benjámin írt beszámolót.

 

"Szombat reggel kinek lenne kedve korán otthagynia pihe-puha, meleg ágyikóját? Senkinek! Kivéve azokat, akik KP-s Szombatra mennek!  2012. január 28-án Pályaorientációs napot szerveztek nekünk az MCC-ben, amire családunkat, barátainkat és tájékozódni vágyó ismerőseinket egyaránt meghívhattuk.

 

Gebauer Ferenc, pszichológus szaktanácsadó, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet munkatársa számos új, hasznos információval látott el minket, kiváló ábráival kalauzolva a figyelmünket. Újszerű gondolatokkal, tapasztalatokkal tágította a horizontot, igyekezett hasznos információkkal segítve előkészíteni leendő döntéseinket. Ehhez még honlapokat is ajánlott, valamint egy online elvégezhető programot, amellyel otthonról szaktanárok által elkészített pályaválasztási tanácsadáshoz juthatunk.

 

Az előadás végeztével előadónk csatlakozott hozzánk a szokásos pizzázáskor. Itt további kérdésekkel bombázhattuk őt. Ebéd közben mindenki elmesélte legfrissebb sztorijait is, és ha már az egész nap a jövőnkről szólt, szóba jött a februári Téli Tábor, amit – nem véletlen – mindenki izgatottan várt.

 

Az igazi móka csak ebéd után kezdődött. Jáger Bálint – a Collegium nevelőtanára – a változásokról, nevezetesen az új keretszámokról és az egyetemi karokról tartott előadása alatt több diáknak is könny szökött a szemébe. Persze nem az államilag finanszírozott jogi és közgazdász helyek utopisztikusan alacsony száma, hanem a humoros, viccekkel teli előadás miatt. Számomra ez volt a nap fénypontja. Aki eddig nem is, ezek után tuti MCC-s akar lenni.

 

Sajnos csak rövid ideig élvezhettük a tanár úr társaságát, de akit a diplomácia érdekelt első körben, mint például engem, a soron következő, kiscsoportos beszélgetések alkalmával folytathatta vele a társalgást.

Az első felvonást tehát abban a teremben kezdtem, ahol a Nemzetközi kapcsolatok/diplomácia iránt érdeklődő diákokat fogadták az MCC alumnusai. Ezen kívül volt még hely fenntartva a Közgazdaságtan, a Jog, valamint a Társadalmi tanulmányok iránt érdeklődőknek is. A termekben MCC-s öregdiákok, collegisták meséltek eddigi tanulmányaikról, karrierútjukról. Talán ez volt a karrier nap leghasznosabb része, hiszen empirikus információkat szerezhettünk olyan volt MCC-s hallgatóktól, akik mára sikeres szakemberek, s akik külföldi és itthoni tapasztalataikat egyaránt készséggel osztották meg velünk. Egyebek mellett arról beszélgettünk, mely egyetemeket érdemes választani mesterképzésre, vagy, hogy az egyes diplomáciai ágakhoz milyen nyelveket érdemes tanulni az angol mellett. A szünet után másodjára a leendő kurzusomat, a Közgazdaságtant választottam, ahol – nagy meglepetésemre – privát órában volt részem, ugyanis ezúttal már csak én voltam a teremben. Itt négy közgazdász szeme szegeződött rám, akik várták a kérdéseket. Jó fél órán át bővítettem tudásomat a tudománybeliekkel, majd baráti csevejbe csapott át a beszélgetés.

 

A program végeztével barátaimmal együtt indultunk útnak a bázisról.
Eddig egy félévet töltöttem el a Középiskolás Programban, és már a harmadik szombati programon vettem részt. Ez alkalommal is nagyszerű tapasztalatokkal gazdagodtam, és egy tartalmas nappal a hátam mögött. Ezért ma is érdemes volt felkelni."

 

Babicz Benjámin (Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő)

 


 

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.