A Market Zrt. vezérigazgatója volt a Collegium vendége.

 

Egy sikeres hazai nagyvállalat története - Scheer Sándor az MCC-ben


November 14-én Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója érkezett a Mathias Corvinus Collegium falai közé, hogy számos élményét és gondolatát ismerhessük meg. Nagyon érdekes volt hallgatni, hogyan tudta Scheer Sándor 1996-ban alapított vállalatát 16 év alatt Közép- és Kelet-Európa egyik meghatározó és számos díjat elnyert építőipari cégévé fejleszteni. Mindannyiunk számára fontos megjegyezni a tőle hallottakat, hiszen a sikeres vezetővé váláshoz elengedhetetlen témákat emelt ki előadásában a vezérigazgató úr.

Sikeres vezetővé az ember nem egyedül válik, szüksége van a munkatársai tudására és támogatására is. Ebben a Market Zrt. Magyarországon élen jár, hiszen néhány éve Közép-Európa 3. legjobb munkahelyévé választották a céget a nagyvállalatok kategóriájában. Természetesen mindez nem sikerülhetett volna, ha a vállalat életében nem található meg az az intenzív együttműködés, amely nagymértékben erősíti egy csapat működőképességét.

 

A magyar építőipar jelenlegi állapota nehéz helyzetbe hozta az olyan foglalkoztatókat, mint a Market Zrt.: a hazai magasépítészet mutatói a 2008-as értékek 40%-ára estek vissza.

 

Egy jó vezető ebben az esetben meglátja a közelben, vagy esetleg az országtól távolabban rejlő lehetőségeket. Scheer Sándor kiemelte a logisztikai beruházások fontosságát és sokat tudhattunk meg külföldi kapcsolatairól is. A cég nemrég indított el egy oroszországi nagyberuházást, amelynek keretében 2014 végéig egy 67 ezer négyzetméteres sportközpontot építenek Lipeck városában. Külföldi beruházások esetén azonban a helyzet eltér a hazai építkezésektől, hiszen különbözőek a feltételek, mind az anyagbeszerzés, mind a munkaerő területén. A vezérigazgató úrtól azt is megtudhattuk, mennyire eltérő lehet két ország üzleti struktúrája, ami olykor megkönnyíti, olykor kissé megnehezíti az együttműködést. A vállalat természetesen más országokban is vállal beruházásokat, többek között hallhattunk a cég azerbajdzsáni építkezéseiről is.

 

Az előadás hangvétele nagyon közvetlen volt. Az előadó nem használt prezentációs anyagot, ennek ellenére lekötötte figyelmünket, így számos kérdéssel jeleztük, hogy érdeklődünk a hallottak iránt. Scheer Sándor ezekre a kérdésekre kitűnő felkészültséggel adott választ.

 

Az építőipar eseményeit eddig nem követtem nyomon, azonban úgy gondolom, hogy ezek után figyelni fogok a témával kapcsolatos eseményekre. Őszinte előadást kaptunk Scheer Sándortól karrierjéről és egy valóban érdekes és izgalmas másfél órában tudhattunk meg minél többet arról, hogyan válhatunk sikeres vezetőkké.

 

Erdélyi Tamás