A kolozsvári szemináriumot követően az MCC-ben tartott tréninget

 

Április utolsó hétvégéjén David Sims professzor látogatott el hozzánk. A vezetőképző kétnapos foglalkozásának témája stílszerűen maga a vezetés volt.

 

A professzor úr képek bemutatásával kezdte előadását: Prométheusz, Jézus, Galilei, Bush, Teréz anya, Gandhi, Churchill, Mandela, Kadhafi, Kim Jong-un… mind-mind ismert vezetők egy saját történettel. Az ő történetük gondolatébresztő lehet bárki számára, egyetemistaként van egy privilégiumunk, mégpedig hogy sok időnk van gondolkodni – jegyezte meg mosolyogva a professzor.

 

Ha pedig már erről gondolkodunk, miért ne tennénk fel a kérdést: egy vezetőképző elvégzésével vezetők leszünk? Szombat délutánra egyértelmű következtetésre jutottam: NEM. A professzor „könyv hasonlatával” tudnám leginkább megragadni, számomra mit is jelentett a vezetésről folytatott beszélgetésünk. Nem kísérlem meg pontosan visszaidézni, mit is mondott tanár úr, utólag nem is tudnám eldönteni, mi az, ami elhangzott, és mi az, ami bennem megmaradt.

 

A vezetőképzés olyan, mint egy gyönyörű bőrkötéses könyv, melyen az áll: A TITOK, avagy a sikeres vezetés. Rögtön megakad rajta a szemed, leveszed a polcról és már rohansz is a pénztárhoz, hogy megvegyed. Ez az, amit mindig is kerestél és most végre a tiéd. Buszkén viszed haza és mohón elkezded olvasni. Örülsz, mert azt hiszed, nálad van a receptkönyv. De végül csalódnod kell, mert a sikeres vezetés receptjét nem találod benne. Felrakod a polcra és újabb és újabb könyveket veszel, de mindhiába. Igaz, szereted őket olvasni, mert érdekesnek találod, ahogy sikeres vezetők mesélik el neked saját történeteiket, de végül mindig csalódnod kell, mert a titkot, amit folyamatosan kerestél sehol sem találod.

 

Sok évvel később, immár sikeres vezetőként, újra megakad a tekinteted az első könyvön. Leveszed és beleolvasol, majd elégedett mosollyal becsukod. Most már megértetted: a titkos recept mindig is ott volt, de nem a könyvben, hanem benned.

 

Ezen gondolat szellemében eresztett utunkra a Professzor úr, aki jó hangulatú, közvetlen stílusú és érdekfeszítő előadásával, úgy érzem mindenki számára érthető módon ragadta meg a vezetőképzés lényegét.

 

Szabó Benjamin

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.