2013-11-13

 

Jó tanácsok a nagyoktól

 

Mi kell ahhoz, hogy valakiből igazán sikeres start-upper legyen? Hogyan zajlik párhuzamosan a start-up támogatásának és felfutásának folyamata? – tettük fel a kérdést két meghívott előadónknak, Málnay Barnabásnak, a Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatójának, és az AVEC Accelerator üzletfejlesztési igazgatójának, valamint Limbacher Tivadarnak, a Ma este színház egyik alapítójának hétfő este (november 11-én) a LOFFICE közösségi irodaház alagsorában.


Nem ötlet kell a start-uphoz!


A beszélgetés során az derült ki, hogy a befektetők, vagy a vállalkozást segítő szervezetek soha sem elsősorban az ötlet, mint inkább a kivitelezés és hatékony megvalósítás alapján döntenek a kiválasztáskor. Ötlet van bőven, az bárkinek lehet, az a kérdés, hogy ki tudja nyereségesen (méghozzá nagy felfutási lehetőséget kínálva) megvalósítani azt az ötletet, amit kitalált. Olyan csapatra van szükség, aki képes véghezvinni az ötletet, és businesst varázsolni belőle. Ehhez nyújt segítséget minden akcelerátor azok számára, akik még nem érettek meg a nagyobb befektetésre.


Hogyan jussunk el odáig, hogy ne csak ötletünk legyen?


Ahhoz, hogy felfigyeljenek ránk a különböző inkubációs, vagy akcelerációs programok és szervezetek – majd később a befektetők természetesen –, elsősorban tapasztalatra van szükségünk a start-up vállalkozások területén. Ennek megszerzésére két mód van.

 

Az első az, hogy sikerül integrálni és megtanulni mindent, ami jellemző erre a speciális területre, és mások tapasztalatait (hibák, sikerek, best practice-ok) és a külső segítséget (inkubáció, akcelerátorok, angyalok, VC-k) egyaránt felhasználva hosszú, és alapos előkészítő szakasz után indítjuk útnak start-upunkat. Ha megfelelő mennyiségű tapasztalatot halmoztunk fel, van esélyünk a sikerre.

 

A második módja a tapasztalatszerzésnek az, hogy belevágunk… Veszélyesnek hangzik, de nem minden esetben az, és hosszútávon kifizetődő. Neki kell látni az ötletünk vállalkozássá menedzselésének, felhasználva minden segítséget az induláshoz. Ha sikerül, az nagyon jó, ha elbukunk, az is. Mert szereztünk egy nagy adaggal abból, ami szükséges a sikerhez. Itt a lényeg nem az, hogy elkerüljük a bukást, hanem az, hogy minél gyorsabban bukjunk meg annyiszor, hogy megtanuljunk mindent, ami kell a győzelemhez. Ennek a tanulási szakasznak a lerövidítésére jöttek létre elsősorban a start-upokkal foglalkozó szervezetek.

 

Barnabás és Tivadar válaszaiból körvonalazódott a hallgatóság számára, hogy a gyakorlatban hogyan néz ki a vállalkozók élete. Fő jellemvonásnak mondhatjuk, hogy nagyon sok munkával és odafigyeléssel jár ez a fajta tevékenység, amit az mérsékel, hogy a magad ura lehetsz, te osztod be az idődet. Emellett az igazán sikeres start-upok vezetői midig globális piacban gondolkodnak, hogy üzleti céljuknak megfelelően kihozzák legtöbbet a vállalkozásukból, ezzel ösztönözve a befektetőket is a start-up tőkeigényének kielégítésére. Végül, a jó startupper nem az ötletgyártásban, hanem az ötlet megvalósításában nyújt kimagasló teljesítményt.

 

Ez után az este után reményeink szerint minden résztvevőben egy nagyon is valóság közeli és egyben izgalmas kép él a start-upokról. Már tudjuk, hogyan kell csinálni, minél előbb vágjunk hát bele!


Kubinyi Márton

 
Bekker Balázs nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

Sajtóközlemény

Budapesti diákok nyerték meg a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt

 

A győztes csapatban MCC-s hallgató és alumna is szerepelt

Felvételt hirdet a Jog szakirány

 

"Változatos feladatok, intelligens, kommunikatív társaság, a felvételi fogalmával számomra mindaddig összeegyeztethetetlen hangulat"