2010-11-23

Collegiumunk Vezetőképző Programjának keretében abban a tanulságos élményben volt részünk 2010. november 23-án, hogy Strohmayer János, a McKinsey egyik partnere és budapesti irodájának ügyvezető igazgatója látogatott el hozzánk.strohmayer180.JPG

Ez az esti beszélgetés élmény volt, mert Strohmayer úr személyében egy olyan tapasztalt üzletembert ismerhettünk meg, aki tanulmányait előbb közgazdászként kezdte, majd történészként folytatta. Később diplomatának készült, és Fulbright ösztöndíjjal, Washingtonba került és közgazdaságtani tanulmányokkal zárta a kört. Karrierjét az UNESCO-nál indította, ahol számos jelentős és befolyásos embert ismerhetett meg, így például a Dalai Lámát. De következő lépesei már az üzleti szektor felé vezettek. A Goldman Sachs vs. McKinsey közötti döntés eredményeként a McKinsey munkatársa lett. Strohmayer úr jelenleg tizenegy évet felölelő és folyamatosan felfelé ívelő karriert tudhat maga mögött, mindemellett egy ötgyermekes családot, akik – feleségével az élen,– mindenben támogatják és segítik.

Az este, élménytartalma mellett, nagyon sok tanulsággal is szolgált a hallgatóság számára. Strohmayer úr megosztotta velünk azt az öt szempontot, amelyek meghatározó fontosságúak döntéseinek meghozatalakor. Kihangsúlyozta önmagunk ismeretének fontosságát, felfedte „bizalom-egyenletének” mibenlétét és főbb következtetéseit. Elbeszélgettünk a hosszú és a rövid távú tervezés kérdéséről: ki hogyan csinálja, illetve, hogyan célszerű csinálnia. Továbbá segített tágítani látókörünket, hogy ne csak a jéghegy csúcsát lássuk, de be tudjunk pillantani alkalomadtán a mélyebb rétegekbe is. Végül pedig megvitattuk a szerencse szerepét, mint a siker egy természetes összetevőjét.

Az este zárása egy olyan beszélgetésbe torkollott, aminek témája végül még az előadást követően is aktívan foglalkoztatta a résztvevő diákokat. Egyetemi hallgatóként döntően elvárásokkal találjuk magunkat szembe mind felsőoktatási tanulmányaink sikeres teljesítése, mind karrierünk elindítása során. Amikor benne vagyunk és sodródunk az árral, általában az a kérdés, hogy hogyan feleljünk meg a velünk szemben támasztott követelményeknek. Strohmayer úr azonban a történetet annak másik végéről fogta meg: „Milyen számotokra az álom-állás?” – kérdezte. A kérdésen én is sokat gondolkodtam, és amióta magamnak megválaszoltam, úgy érzem, célirányosabbak lettek mindennapjaim és tisztább lett a jövőképem.

Szijjártó Klaudia
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.