Stuart Corbridge, a London School of Economics and Political Science Pro-directora, tartott órát az MCC-ben.

 

November utolsó hétvégéjén Collégiumunk végzős diákjai a világ egyik legrangosabb egyetemének kiemelkedő személyiségétől tanulhattak két napon át. Stuart Corbridge személyében megismerhettük, milyen is egy kiváló társadalomtudós.

A pénteki este folyamán bevezetett minket a fejlesztéspolitikák mögött álló elméletekbe. Bemutatta a legfőbb téziseket, amelyek megpróbálják megmagyarázni, miért is gazdagabbak egyes országok, és miért nem fejlődnek mások. Rámutatott, arra is, hogy ezen elméletek nem nyújtanak tökéletes választ minden esetben. Ezek végképp képtelenek magyarázni, hogy India miért is válik a jövő gazdasági nagyhatalmává. Nyugati szemmel nem is értjük, miért maradhat egyben és virágozhat egy ilyen sokszínű ország. Előadása legfőbb célja volt, hogy mi is, Magyarországról megpróbáljuk megérteni, és talán átértelmezni mindazon koncepcióinkat, amelyeket egy ország prosperálásának feltételeinek tartunk.


Előadása középpontjában India állt, amely doktori disszertációjának témájaként is szolgált. Három évet élt Indiának különböző falvaiban, amelyekben közös csak az volt, hogy egyikben sem volt áram. Társadalomtudós jelöltekként lenyűgöző volt azt látni, hogy mindazon módszertani és elméleti kereteket, amelyeket legtöbbünk még nem tapasztalt az akadémia falain kívül, azt hogyan és milyen egyszerűséggel, ámbár tökéletességgel alkalmazta Indiában. Stuart Corbridge munkássága példája annak, hogy egy probléma megértése és annak megoldására tett törekvések hogyan illeszthetőek össze. Kutatásában oly természetességgel egészítette ki egymással az antropológia és közgazdaságtan módszereit, amelyre kevesen képesek.


A professzor úr egy korrupciótól és bizalmatlanságtól sújtott környezetben indított el egy, az indiai erdők védelmét célzó programot. A kulcs, amiért ez a program sikeres lehetett, az a komplex, a problémák gyökerének megértését célzó látásmód, amelynek magvait a professzor megpróbálta belénk is elültetni. Személye a példa arra, hogy saját országunkban zajló, de az egész emberiséget érintő problémák megértésére néha áram nélküli faluban kell élnünk éveket.

 

Németh Ádám
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.