Jelentkezési határidők és felvételi időpontok

 

A Mathias Corvinus Collegium idén is felvételt hirdet Közgazdaságtan/Business, Média/Kommunikáció, Nemzetközi kapcsolatok és Közép-Európa szakirányaira.

 

Várjuk mindazon, az első egyetemi évüket a 2015/2016-os tanév tavaszi félévében befejező hallgatók jelentkezését, akik az alábbi egyetemeken nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek:

BCE GTK, BCE KTK, BCE TK, BGE, BME ÉMK, BME ÉPK, BME GPK, BME GTK, BME KJK, BME TTK, BME VBK, BME VIK, CEU, ELTE ÁJK, ELTE BTK, ELTE TTK, ELTE PPK, ELTE TÁTK, PPKE BTK, PPKE JÁK, KRE ÁJK, KRE BTK, MET, NKE.

 

Milyen előnyökkel és követelményekkel jár a collegiumi tagság?

 

A Collegiumba felvételt nyert hallgatók számára térítésmentesen biztosítjuk elismert hazai és nemzetközi előadók bevonásával megvalósuló szakmai és jelenleg hat féle nyelvi képzésen való részvételét

 

Hallgatóink a szakirányos képzés keretében, heti rendszerességgel 2-3 szakmai kurzust hallgatnak, emellett korlátlan számú választható nyelvi órát vehetnek fel. Oktatott nyelvek: angol, német, francia, orosz, spanyol és japán. Collegistáink a képzési program ideje alatt, projektek aktív résztvevőjeként sajátíthatják el, a projektmenedzsment eszköztárát és módszereit.

 

A sikeres felvételit teljesítő hallgatók a Collegium Gellért-hegyi épületében, kétágyas szobákban nyernek elhelyezést, melyhez internet, terasz, zuhanyzó és mellékhelyiség tartozik.

 

Diákjaink egy összetartó és értékteremtő közösség tagjaivá válhatnak.

 

1. Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

2. A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is csatolni kell, melyeket az felveteli„KUKAC”mcc”PONT”hu e-mail címre várunk:

 

  • házi dolgozat (Közgazdaságtan/Business valamint Média/ Kommunikáció szakirány)
  • motivációs levél,
  • fényképes önéletrajz,
  • félév végi indexmásolat
  • egy megvalósítandó projektötlet vázlata (min. 2-3 oldal).

(Olyan koncepcionális ötlet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során.

 

 

 

A felvételi eljárás menete

Írásbeli: A Mathias Corvinus Collegium épületében egy 2 órás intelligencia- és szókincsteszt, valamint a szakirányoknál megadott témák egyikének zárthelyi kidolgozása. A Közgazdaságtan/Business és Média/Kommunikáció szakirányon a jelentkezési anyagokkal egyidejűleg elküldött házi dolgozat leadása kötelező, így az írásbelin csak intelligencia és szókincsteszt kitöltésére kerül sor.

 

Szóbeli: A szóbeli felvételi időtartama kb. 30 perc, amelynek során a hallgató röviden összefoglalja a dolgozatában írtakat, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban a dolgozatról, továbbá a témához kapcsolódó kérdésekről. A szóbeli felvételire a Collegium épületében 2016. június 20-tól kerül sor.

 

Közgazdaságtan szakirány:

 

Jelentkezési határidő: 2016. június 9. (csütörtök)

 

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 23. (csütörtök)

 

Közgazdaságtan szakirányon a felvételi feladat egy mellékletekkel együtt maximum 10 oldalas házi dolgozat elkészítése.

 

A szóbeli felvételi során a felvételiző maximum 15 perces terjedelmű prezentációval kísért előadást tart az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről. Kérjük, hogy a prezentációt is csatolja felvételi anyagához! (A prezentáció terjedelme maximum 5 slide: a fő üzeneteket összegző szöveges slide mellett a további négyen csak cím, egy db ábra és egy rövid megállapítás szerepelhet.)

 

Témák:

 

1)    Megújuló Magyarország: milyen potenciállal rendelkezik Magyarország a megújuló energia területén és milyen szerephez juthatnak a megújulók a jövő magyar energiapolitikájában? Tekintsd át a környező országok és Magyarország helyzetét a megújuló energia szektor fejlettségét mérő legfontosabb makroszintű mutatószámok segítségével és elemezd a megújuló energiaforrások nagyobb szerephez juttatásának előnyeit és hátrányait a hazai villamosenergia-termelésben!

 

2)    Ha te lennél Elon Musk, hol építenéd fel a Tesla következő európai üzemét? Milyen szempontokat mérlegelnél a választás során és milyen előnyöket próbálnál elérni a kormányzatokkal folytatott alkukban? Egységes, számszerűsített érvekkel is alátámasztott szempontrendszer alkalmazásával jelöld meg a TOP3 szóba jöhető helyszínt és mutasd be az igényelt beruházásösztönző csomagot, mintha a választott helyszín országának gazdasági miniszterével folytatott első egyeztetésre készülnél!

 

3)    Ha lenne 500 millió forint befektetendő tőkéd, milyen vállalkozást indítanál? Milyen szempontokat vennél figyelembe a tevékenység, piac, helyszín, beszállítók stb. kiválasztásánál? Milyen kockázatokat látsz a tervedben és hogyan kezelnéd őket? Csatolj egy rövid üzleti tervet a várható bevételek és kiadások, illetve a pontos beruházási igény feltüntetésével 5-10 éves időtávon."

 

Közép-Európa szakirány:

 

Jelentkezési határidő: 2016. június 15. (szerda)

 

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 20. (hétfő)

 

A felvételizőnek a szóbelit megelőzően másfél óra áll rendelkezésére egy esszé megírására az előzetesen megadott témák egyikéből. Az esszéhez a felkészülés önálló: érdemes a releváns szakirodalmat és az aktualitásokat is tanulmányozni. A szóbeli beszélgetésen az esszé témájához kapcsolódó kérdésekről is beszélgetnek.

 

Témák:

 

1)    Titkos szerződések és diplomáciai játszmák: a balkáni kisállamok hódító tervei az I. világháború alatt

 

2)    A V4 országok és a migránsválság: válságkezelés, belpolitikai következmények és a válság hatása a V4 együttműködésre

 

3)    Oroszország és Kelet-Európa Putyin alatt: orosz célok, stratégia és eszközök az új hatalmi realizmus világában

 

 

 

Média/kommunikáció szakirány

 

Jelentkezési határidő: 2016. június 20. (hétfő)

 

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 24. (péntek)

 

A Média/kommunikáció szakirány felvételi feladata, egy olyan elemző cikk megírása, amit egy gazdasági vagy közéleti havilapban szívesen olvasnál. Hivatkozhatsz szakirodalomra, de ezt a szövegbe építve tedd úgy, hogy az olvasó érezze, szervesen illeszkedik a témához az utalás. Indulj ki konkrét sztoriból, beszélgess a témát ismerő bennfentesekkel, főbb érintettekkel. Kutasd fel és elemezd az elérhető forrásokat sajtóban, interneten, nyilvános adatbázisokban. A megkérdezett források által elmondottakat és a feltárt összefüggéseket, megismert adatokat építsd be a cikkbe és a kiinduló történetre alapozva írj olyan elemző cikket, amiből átfogó képet alkothat az olvasó a témáról.

 

Szükség szerint illusztráld fotóval, videóval (megjelenhetne online verzióban is a cikk, videós betéttel) vagy ábrákkal. A cikk szövege legyen legalább 6 oldal, de ne legyen több 8 oldalnál (1,5 sorköz, times new roman 12).

 

Témák:

 

1)    Hogyan és miért nyomoz az oknyomozó riporter? Vezesd be az olvasót az oknyomozó újságírás mai, hazai kulisszái mögé és a közelmúlt oknyomozásai alapján mutasd be, milyen hatása van a tényfeltárók munkájának.

 

2)    Új hullám Magyarországon? Elemezd a játékfilm-gyártás hazai trendjeit a gazdasági újságíró eszköztárával.

 

3)    "A megoldás: legyen céges Facebook oldalunk!" Valóban? Elemezd a HVG árbevételi rangsora alapján első 100 hazai vállalatból általad választott minta közösségi média jelenlétét és mutasd be, milyen eszközöket alkalmazva és milyen eredményességgel sikerül a vezető vállalatoknak üzleti céljaikkal összhangban közösséget építeniük.

 

Nemzetközi kapcsolatok szakirány

Jelentkezési határidő: 2016. június 20.


Figyelem! A nemzetközi kapcsolatok szakirány szóbeli felvételijének időpontja változott!

A szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 27. (hétfő)

 

A felvételiző hallgatóknak a szóbeli felvételi napján kell elkészíteniük az alábbi témák egyikéből az írásbeli feladatot.

 

Témák:


1)    Milyen megoldási lehetőségeket látsz a szíriai/iraki/jemeni (választásod szerint) válsághelyzetre?

 

2)    Szerinted hogyan befolyásolnák a novemberi amerikai elnökválasztás lehetséges kimenetelei a világpolitikát?

 

3)    Ha te lennél a magyar külügyminiszter, hol nyitnál és hol zárnál be nagykövetségeket?

 

A megírt teszteket a Collegium kiértékeli, de azokat csak a felvételi eljárás során használja föl. A tesztek a felvételi dokumentáció részét képezik, így azokat a hallgató tanulmányainak befejezéséig megőrzi.

 

Sikeres felkészülést és felvételizést kívánunk!

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.