Belsős szakirányos felvételi felhívás 2016

 

A Mathias Corvinus Collegium idén is felvételt hirdet Junior képzésben résztvevő hallgatók számára Közgazdaságtan/Business, Média/Kommunikáció, Nemzetközi kapcsolatok és Közép-Európa szakirányaira. Minden hallgató két szakirányra jelentkezhet.

 1. Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.
 2. Az online jelentkezéshez az alábbi mellékletek is szükségesek, melyet a felveteli"KUKAC"mcc"PONT"hu e-mail címre várunk

 

 • házi dolgozat (Közgazdaságtan/Business valamint Média/ Kommunikáció szakirány)
 • motivációs levél
 • egy megvalósítandó projektötlet vázlata (min. 2-3 oldal)
  (Olyan koncepcionális ötlet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során. A benyújtáshoz szükséges projektpályázati űrlapot a Tanulmányi rendszerből tölthetitek le.)

 

Jelentkezési határidő: 2016. május 31. 23:59 (az e-mail elküldésének dátuma)

 

A házi dolgozatokat (Közgazdaságtan/Business és Média/Kommunikáció) a külsős jelentkezés határidejéig kell elküldeni a felveteli"KUKAC"mcc"PONT"hu címre!

 

A felvételi eljárás folyamata:

Írásbeli: A Mathias Corvinus Collegium épületében a megadott témák egyikének zárthelyi kidolgozása. (A Közgazdaságtan/Business és Média szakirányon házi dolgozatot kell írni.)

Szóbeli: A Collegium épületében. A szóbeli felvételi időtartama kb. 30 perc, amelynek során a hallgató röviden összefoglalja a dolgozatában írtakat, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban a dolgozatról, továbbá a témához kapcsolódó kérdésekről.

 

Szóbeli felvételi időpontok szakirányok szerint:

 • Közgazdaságtan/Business: 2016. június 23. (csütörtök)
 • Közép-Európa szakirány: 2016. június 20. (hétfő)
 • Média szakirány: 2016. június 24 (péntek)
 • Nemzetközi kapcsolatok szakirány: 2016. június 20. (hétfő)

 

 

Közgazdaságtan szakirány:

 

Házi dolgozat leadási határideje: 2016. június 9. (csütörtök)

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 23. (csütörtök)

 

Közgazdaságtan szakirányon a felvételi feladat egy mellékletekkel együtt maximum 10 oldalas házi dolgozat elkészítése.

A szóbeli felvételi során a jelentkező maximum 15 perces terjedelmű prezentációval kísért előadást tart az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről. Kérjük, hogy a prezentációt is csatolja felvételi anyagához. (A prezentáció terjedelme maximum 5 slide: a fő üzeneteket összegző szöveges slide mellett a további négyen csak cím, egy db ábra és egy rövid megállapítás szerepelhet.)

 

Témák:


1)    Megújuló Magyarország: milyen potenciállal rendelkezik Magyarország a megújuló energia területén és milyen szerephez juthatnak a megújulók a jövő magyar energiapolitikájában? Tekintsd át a környező országok és Magyarország helyzetét a megújuló energia szektor fejlettségét mérő legfontosabb makroszintű mutatószámok segítségével és elemezd a megújuló energiaforrások nagyobb szerephez juttatásának előnyeit és hátrányait a hazai villamosenergia-termelésben!

 

2)    Ha te lennél Elon Musk, hol építenéd fel a Tesla következő európai üzemét? Milyen szempontokat mérlegelnél a választás során és milyen előnyöket próbálnál elérni a kormányzatokkal folytatott alkukban? Egységes, számszerűsített érvekkel is alátámasztott szempontrendszer alkalmazásával jelöld meg a TOP3 szóba jöhető helyszínt és mutasd be az igényelt beruházásösztönző csomagot, mintha a választott helyszín országának gazdasági miniszterével folytatott első egyeztetésre készülnél!

 

3)    Ha lenne 500 millió forint befektetendő tőkéd, milyen vállalkozást indítanál? Milyen szempontokat vennél figyelembe a tevékenység, piac, helyszín, beszállítók stb. kiválasztásánál? Milyen kockázatokat látsz a tervedben és hogyan kezelnéd őket? Csatolj egy rövid üzleti tervet a várható bevételek és kiadások, illetve a pontos beruházási igény feltüntetésével 5-10 éves időtávon."

 

 

Közép-Európa szakirány:

 

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 20. (hétfő)

 

A felvételizőnek a szóbelit megelőzően másfél óra áll rendelkezésére egy esszé megírására az előzetesen megadott témák egyikéből. Az esszéhez a felkészülés önálló: érdemes a releváns szakirodalmat és az aktualitásokat is tanulmányozni. A szóbeli beszélgetésen az esszé témájához kapcsolódó kérdésekről is beszélgetnek.

 

Témák:


1)    Titkos szerződések és diplomáciai játszmák: a balkáni kisállamok hódító tervei az I. világháború alatt

 

2)    A V4 országok és a migránsválság: válságkezelés, belpolitikai következmények és a válság hatása a V4 együttműködésre

 

3)    Oroszország és Kelet-Európa Putyin alatt: orosz célok, stratégia és eszközök az új hatalmi realizmus világában

 

 

Média/kommunikáció szakirány

 

Házi dolgozat leadási határideje: 2016. június 20. (hétfő)

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 24. (péntek)

 

A Média/kommunikáció szakirány felvételi feladata egy olyan elemző cikk megírása, amit egy gazdasági vagy közéleti havilapban szívesen olvasnál. Hivatkozhatsz szakirodalomra, de ezt a szövegbe építve tedd úgy, hogy az olvasó érezze, szervesen illeszkedik a témához az utalás. Indulj ki konkrét sztoriból, beszélgess a témát ismerő bennfentesekkel, főbb érintettekkel. Kutasd fel és elemezd az elérhető forrásokat sajtóban, interneten, nyilvános adatbázisokban. A megkérdezett források által elmondottakat és a feltárt összefüggéseket, megismert adatokat építsd be a cikkbe és a kiinduló történetre alapozva írj olyan elemző cikket, amiből átfogó képet alkothat az olvasó a témáról.

Szükség szerint illusztráld fotóval, videóval (megjelenhetne online verzióban is a cikk, videós betéttel) vagy ábrákkal. A cikk szövege legyen legalább 6 oldal, de ne legyen több 8 oldalnál (1,5 sorköz, times new roman 12).

 

Témák:


1)    Hogyan és miért nyomoz az oknyomozó riporter? Vezesd be az olvasót az oknyomozó újságírás mai, hazai kulisszái mögé és a közelmúlt oknyomozásai alapján mutasd be, milyen hatása van a tényfeltárók munkájának.

 

2)    Új hullám Magyarországon? Elemezd a játékfilm-gyártás hazai trendjeit a gazdasági újságíró eszköztárával.

 

3)    "A megoldás: legyen céges Facebook oldalunk!" Valóban? Elemezd a HVG árbevételi rangsora alapján első 100 hazai vállalatból általad választott minta közösségi média jelenlétét és mutasd be, milyen eszközöket alkalmazva és milyen eredményességgel sikerül a vezető vállalatoknak üzleti céljaikkal összhangban közösséget építeniük.

 

 

Nemzetközi kapcsolatok szakirány

 

Szóbeli felvételi időpontja: 2016. június 25. (szombat)

A felvételiző hallgatóknak a szóbeli felvételi napján kell elkészíteniük az alábbi témák alapján az írásbeli feladatot.

 

Témák:


1)    Milyen megoldási lehetőségeket látsz a szíriai/iraki/jemeni (választásod szerint) válsághelyzetre?

 

2)    Szerinted hogyan befolyásolnák a novemberi amerikai elnökválasztás lehetséges kimenetelei a világpolitikát?

 

3)    Ha te lennél a magyar külügyminiszter, hol nyitnál és hol zárnál be nagykövetségeket?

 

Sikeres felkészülést és felvételizést kívánunk!

 


1. Az online jelentkezéshez az alábbi mellékletek is szükségesek, melyet a felveteli"KUKAC"mcc"PONT"hu e-mail címre várunk.