Belsős szakirányos felvételi felhívás 2017


A Mathias Corvinus Collegium idén is felvételt hirdet Junior képzésben résztvevő hallgatók számára Közgazdaságtan/Business, Média/Kommunikáció, Nemzetközi kapcsolatok és Közép-Európa szakirányaira. Minden hallgató két szakirányra jelentkezhet.


Jelentkezni az online Jelentkezési lap kitöltésével lehet.


Az online jelentkezéshez az alábbi mellékletek is szükségesek, amelyeket a felveteli"KUKAC"mcc"PONT"hu e-mail címre várunk:


 • házi dolgozat (Közgazdaságtan/Business, valamint Média/ Kommunikáció szakirány);
 • Prezentáció a választott témából. (Közgazdaságtan/Business)
 • motivációs levél;
 • egy megvalósítandó projektötlet vázlata (Min. 2-3 oldal. Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során. A benyújtáshoz szükséges projektpályázati űrlapot a Tanulmányi rendszerből tölthetitek le.).

 

 

Közgazdaságtan/Bussines szakirány jelentkezési határidő:

2017. április 30. 23:59 (vasárnap)


Közép-Európa szakirány, Nemzetközi kapcsolatok szakirány és Média/Kommunikáció szakirány

Jelentkezési határidő: 2016. május 31. 23:59 (az e-mail elküldésének dátuma)


A házi dolgozatokat (Közgazdaságtan/Business és Média/Kommunikáció) a külsős jelentkezés határidejéig kell elküldeni a felveteli"KUKAC"mcc"PONT"hu címre!

 

A felvételi eljárás folyamata:

Írásbeli: A megadott témák egyikének zárthelyi kidolgozása a Mathias Corvinus Collegium épületében. (A Közgazdaságtan/Business és Média szakirányon házi dolgozatot kell írni.)

 

Szóbeli: A Collegium épületében zajlik. A szóbeli felvételi időtartama kb. 30 perc, amelynek során a hallgató röviden összefoglalja a dolgozatában írtakat, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban a dolgozatról, továbbá a témához kapcsolódó kérdésekről.

 

Szóbeli felvételi időpontok szakirányok szerint:

 • Közgazdaságtan/Business: 2017. május eleje
 • Közép-Európa szakirány: 2017. június 19. (hétfő)
 • Média/Kommunikáció szakirány: 2017. június 23. (péntek)
 • Nemzetközi kapcsolatok szakirány: 2017. június 21. (szerda)

 

Közgazdaságtan/Bussines szakirány:

Házi dolgozat leadási határideje: 2017. április 30. 23:59 (vasárnap)

Szóbeli felvételi időpontja: 2017. május eleje

 

Közgazdaságtan szakirányon a felvételi feladat egy, a mellékletekkel együtt maximum 10 oldalas házi dolgozat elkészítése.

 

A szóbeli felvételi során a felvételiző maximum 15 perces terjedelmű prezentációval kísért előadást tart az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről. Kérjük, hogy a prezentációt is csatolja felvételi anyagához. (A prezentáció terjedelme maximum 5 slide: a fő üzeneteket összegző szöveges slide mellett a további négyen csak cím, egy db ábra és egy rövid megállapítás szerepelhet.)

 

Témák:

1) Milyen monetáris és fiskális politikai intézkedések következnek Donald Trump választási ígéreteiből és a beiktatása óta tett kijelentéseiből? Vázold fel az Egyesült Államok makrogazdasági pályájának várható alakulását a tervezett intézkedések megvalósulása esetén a következő 3–5 évben, bemutatva a legfontosabb makrogazdasági aggregátumok alakulását (növekedés, infláció, költségvetési hiány, államadósság, fizetési mérleg, kamatok, USD árfolyam)! Milyen hatással lehetnek ezek a változások a világgazdaságra?


2) Mely iparágakat érintheti különösen érzékenyen a BREXIT megvalósulása? Válassz ki egy ágazatot, azonosítsd a brit gazdaságban betöltött szerepét (kibocsátás, GDP-részesedés és növekedési hozzájárulás, foglalkoztatás stb.) és mutasd be legalább egy konkrét vállalat példáján keresztül, hogy milyen változásokat indíthat el az iparágban Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból! Milyen lehetőségeket teremthet ez a változás az EU-tagságukat megőrző országok, illetve azok vállalatai számára az adott iparágban?


3) Ha lenne 500 millió forint befektetendő tőkéd, milyen vállalkozást indítanál? Milyen szempontokat vennél figyelembe a tevékenység, piac, helyszín, beszállítók stb. kiválasztásánál? Milyen kockázatokat látsz a tervedben és hogyan kezelnéd őket? Csatolj egy rövid üzleti tervet a várható bevételek és kiadások, illetve a pontos beruházási igény feltüntetésével 5–10 éves időtávon.

 


 

Közép-Európa szakirány:

Szóbeli felvételi időpontja: 2017. június 19. (hétfő) 15:00


A felvételizőnek a szóbelit megelőzően másfél óra áll rendelkezésére egy esszé megírására az előzetesen megadott témák egyikéből. Az esszéhez a felkészülés önálló: érdemes a releváns szakirodalmat és az aktualitásokat is tanulmányozni. A szóbeli beszélgetésen az esszé témájához kapcsolódó kérdésekről is beszélgetnek.

 

Témák:

1) Közép-Európa és a NATO kapcsolata az ukrán konfliktus árnyékában.

2) Oroszország és a Balkán: új nagyhatalmi ütközőzóna a szomszédban?

3) Merre tart Lengyelország? A Beata Szydlo-kormány elmúlt két évének értékelése.

 

Nemzetközi kapcsolatok szakirány

Szóbeli felvételi időpontja: 2017. június 21. (szerda)


A felvételiző hallgatóknak a szóbeli felvételi napján kell elkészíteniük az alábbi témák alapján az írásbeli feladatot.

 

Témák:

1) Milyen közép és hosszú távú megoldási lehetőségeket javasolnál a jelenlegi ukrán válságra?

2) Véleményed szerint melyik ország lehet az Európai Unió következő tagállama?

3) Te vagy a magyar külügyekért felelős miniszter és rendelkezésedre áll 10 millió euró afrikai fejlesztésekre. Milyen formában költenéd el az összeget (mely országokban, kétoldalú támogatásként vagy nemzetközi szervezeteken keresztül, kik hajtanák végre a programokat stb.)?


Média/Kommunikáció szakirány

Jelentkezési határidő: 2017. június 21. 23:59 (szerda)

Szóbeli felvételi: 2017. június 23. (péntek) 14 órától

A Média/Kommunikáció szakirány felvételi feladata egy olyan elemző cikk megírása, amit egy gazdasági vagy közéleti havilapban szívesen olvasnál.

 • Hivatkozhatsz szakirodalomra, de ezt a szövegbe építve tedd úgy, hogy az olvasó érezze, szervesen illeszkedik a témához az utalás.
 • Indulj ki konkrét sztoriból, beszélgess a témát ismerő bennfentesekkel, főbb érintettekkel.
 • Kutasd fel és elemezd az elérhető forrásokat sajtóban, interneten, nyilvános adatbázisokban.
 • A megkérdezett források által elmondottakat és a feltárt összefüggéseket, megismert adatokat építsd be a cikkbe és a kiinduló történetre alapozva írj olyan elemző cikket, amiből átfogó képet alkothat az olvasó a témáról. Szükség szerint illusztráld fotóval, videóval (megjelenhetne online verzióban is a cikk, videós betéttel) vagy ábrákkal.
 • A cikk szövege legyen legalább 6 oldal, de ne legyen több 8 oldalnál (1,5 sorköz, times new roman 12)

 

Az elemző cikk választható témái:

1) Elemezd a hírszerkesztés és hírfogyasztás átalakulásának trendjeit, az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztási kampánya tükrében.

2) Melyek a médiapiacot világszerte alakító aktuális folyamatok és milyen üzleti modellekkel kísérelnek meg ezekhez alkalmazkodni a médiacégek? Ennek kapcsán, mutass be új, sikeres médiavállalkozásokat hazánkban és a nagyvilágban.

3) Kié a figyelem? A puszta reklámozás mellett egyre nagyobb a vállalatok kommunikációjában a tartalomalkotás és a közösségépítés szerepe. Eredményes ez? Vizsgáld meg néhány példa segítségével, hogy milyen új eszközökkel próbálják a márkákat erősíteni a vállalkozások és ezzel milyen hatást érnek el (akár az új tartalmak, akár a közösségek szempontjából).

 

A szóbeli felvételi során a felvételiző maximum 10 perces terjedelmű prezentációval kísért előadást tart az általa választott témáról, majd a felvételi bizottsággal beszélget elsősorban az előadásról, továbbá a témához kapcsolódó egyéb kérdésekről.

 

 

A megírt teszteket a Collegium kiértékeli, de azokat csak a felvételi eljárás során használja föl. A tesztek a felvételi dokumentáció részét képezik, így azokat a hallgató tanulmányainak befejezéséig megőrzi.


Sikeres felkészülést és felvételizést kívánunk!

 

 

 

1. Az online jelentkezéshez az alábbi mellékletek is szükségesek, melyet a felveteli"KUKAC"mcc"PONT"hu e-mail címre várunk.