Szerda este Dr. Meskó Bertalannal

 

Dr. Meskó Bertalan egészségügyi jövőkutató, blogger tartott dinamikus, magával ragadó előadást március 25-én a Mathias Corvinus Collegiumban, Technológiával az emberségesebb orvoslás felé címmel.  A fiatal, doktori címet genomikában szerző orvos maximálisan kihasználja tudományágában az internet nyújtotta lehetőségeket, különösen a közösségi médián keresztül, nem véletlenül ismert az érdeklődő közönség szemében „doctor Twitter” néven. Fő céljának azt tekinti, hogy csökkentse az egészségügy és a digitális technológiák közötti űrt, renoméját pedig olyan események színesítik, mint látogatás a NASA-nál, előadások a Harvard, Stanford, illetve Yale egyetemeken. Magyar nyelvű blogja itt érhető el: http://mediq.blog.hu/


A prezentáció alaphangulatát rögtön megadta, ahogyan az első tíz percben betekintést nyerhettünk mindennapjaiba. Önnön motivációjából méri testének különböző funkcióit, mint például (a teljesség igénye nélkül): az alvásának minőségét; napi aktivitását, lépésekben, futásban kifejezve; vérnyomását; agyi aktivitását; vagy akár stresszintjét, mindezeket nem bonyolult eszközökkel, hanem pár ezer forint értékben beszerezhető kellékek és egy okostelefon segítségével. Emellett megismerkedhettünk olyan eszközökkel is, mint például az úgynevezett okosvilla, amely az étkezésünk sebességét hivatott szabályozni.


Ezután következett az előadás központi témája, melyet egy tételmondatban talán úgy lehetne összefoglalni, ahogyan Meskó Bertalan is megfogalmazta: változások jönnek az egészségügyben, melyekről nem tudhatjuk, hogy jók, avagy rosszak lesznek-e, egy a lényeg, teljes mértékben elkerülhetetlenek, cunamiként fognak végigsöpörni az orvostudományon. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a technológia önmagában nem megoldás, de mindenképpen szükséges a hatékonyabb módszerek elérése érdekében.

 

Különböző eszközcsoportokat mutatott be nekünk, volt szó bioszenzorokról, melyeket csak digitális tetoválásként aposztrofált, különböző szkennerekről, ezeken belül is a leggyökeresebb változást a 3D printer hozhatja el, hiszen képes lehet majd akár személyre szabott gyógyszereket, vagy szöveteket előállítani. A virtuális valóság témaköre sem maradhatott ki, amelynél szó esett a digitális kontaktlencséről, ami elsősorban a vércukorszint mérését végzi, valamint az úgynevezett exoszkeletonokról, melyek a lebénulás ellen jelenthetnek megoldást, más területeken pedig például képessé teszik a használójukat emberfeletti erő kifejtésére.
Az egyik legérdekesebb rész mindenképpen a kognitív számítógépről szólt, ahol az ember és a gép kooperációjának fontosságát igyekezett kiemelni, hiszen a kreativitás és a hatalmas tárolt információhalmaz együttesen vezethet a kedvező diagnózishoz. Ebben az esetben, ahogy fogalmazott, a gép csak egy „igásló”, az orvos pedig a végső döntéshozó.


Az előadó egy hatlépéses útmutatót is készített, amelynek segítségével a páciensek is könnyebben készülhetnek fel a változó viszonyokra, ennek elemei: 1. Naprakészség; 2. Alapfokú szkepticizmus; 3. Az elefántcsonttorony törése, amely arra utal, hogy a pácienseket nem partnerként kezelő, tőlük információkat elzáró magatartást kell megszüntetni; 4. Lépéstartás a gyors változásokkal egyéni szinten; 5. Science-fiction filmek nézésével megkönnyíteni az új befogadására való hajlandóságot; 6. Proaktivitás, amely talán a legfontosabb pont, hiszen magunknak kell mindenképpen felkészülnünk, más ezt nem fogja megtenni helyettünk, valamilyen motivációt találnunk kell erre.


Összességében az előadás két kiemelkedően fontos tanulságot ismertethetett meg a hallgatósággal: az orvostudományban éveken belül hatalmas változások fognak beállni, amelyekre egyénileg kell felkészülniük mind az orvosoknak, mind a betegeknek. A másik pedig Meskó Bertalan hitvallása, mi szerint az egészségügyben a páciens a saját sorsának irányítója, a doktoroknak pedig ebben azonos partnerként kell kezelniük őket, a digitális eszközök segítségével támogatva felépülésüket. Véleményem szerint a programot végighallgató közönség egyhangúlag reméli, hogy ezek az ambiciózus gondolatok valósággá válnak egy nap, a nem is olyan távoli jövőben.


Arnóczki Nándor, Juniorképzés

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.