Hallgatóink Komáromban és Pozsonyban jártak

 

A Mathias Corvinus Collegium Közép-Európa szakirányának hallgatói 2013. szeptember 26. és 29. között szlovákiai tanulmányúton vettek részt. A collegisták és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatát képviselő fiatalok által szervezett második Felvidék-Magyarország találkozó keretében Komáromban, majd pedig Pozsonyban tettek látogatást.

 

A hallgatók csütörtökön este érkeztek Komáromba, ahol Szarka László történésszel, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának tanárával, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete tudományos főmunkatársával beszélgettünk. A történész az értelmiségi létből fakadó felelősséget, a magyar-magyar kapcsolatokon túl a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta az eszmecsere folyamán.

 

Másnap délelőtt a tanulmányút résztvevői a Selye János Egyetem Tanárképző Karán találkoztak Vajda Barnabás történésszel. Vele sokrétű munkássága mentén folyt a kötetlen beszélgetés. Kiemelten esett szó a történelemoktatás lehetőségeiről és korlátairól Szlovákiában, valamint az általa megfogalmazott történelemdidaktikai és történelemmetodikai módszerekről. A pénteki nap további részében rövid városnéző túra után a csoport bejárta a komáromi várat és a monostori erődöt.

 

Másnap a collegisták ellátogattak Pozsonyba, ahol a Pozsonyi Magyar intézet vezetője, Kollai István és munkatársai látták vendégül a csoportot. A város megtekintése - amelyen Zahorán Csaba kísérte a csapatot – után, este Brian Fabo (aki a félév során a Collegium tanára is) tartott rendhagyó bevezető órát a collegistáknak. Vasárnap a hallgatók még felkeresték a régi városházában berendezett várostörténeti múzeumot, s csak délután indultak haza az egész hétvégén gyűjtött motiváló gondolatokkal gazdagodva.

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.