Hallgatóink Komáromban és Pozsonyban jártak

 

A Mathias Corvinus Collegium Közép-Európa szakirányának hallgatói 2013. szeptember 26. és 29. között szlovákiai tanulmányúton vettek részt. A collegisták és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzatát képviselő fiatalok által szervezett második Felvidék-Magyarország találkozó keretében Komáromban, majd pedig Pozsonyban tettek látogatást.

 

A hallgatók csütörtökön este érkeztek Komáromba, ahol Szarka László történésszel, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának tanárával, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete tudományos főmunkatársával beszélgettünk. A történész az értelmiségi létből fakadó felelősséget, a magyar-magyar kapcsolatokon túl a magyar-szlovák kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta az eszmecsere folyamán.

 

Másnap délelőtt a tanulmányút résztvevői a Selye János Egyetem Tanárképző Karán találkoztak Vajda Barnabás történésszel. Vele sokrétű munkássága mentén folyt a kötetlen beszélgetés. Kiemelten esett szó a történelemoktatás lehetőségeiről és korlátairól Szlovákiában, valamint az általa megfogalmazott történelemdidaktikai és történelemmetodikai módszerekről. A pénteki nap további részében rövid városnéző túra után a csoport bejárta a komáromi várat és a monostori erődöt.

 

Másnap a collegisták ellátogattak Pozsonyba, ahol a Pozsonyi Magyar intézet vezetője, Kollai István és munkatársai látták vendégül a csoportot. A város megtekintése - amelyen Zahorán Csaba kísérte a csapatot – után, este Brian Fabo (aki a félév során a Collegium tanára is) tartott rendhagyó bevezető órát a collegistáknak. Vasárnap a hallgatók még felkeresték a régi városházában berendezett várostörténeti múzeumot, s csak délután indultak haza az egész hétvégén gyűjtött motiváló gondolatokkal gazdagodva.

 
David Venter Magyarországon tart tárgyalástechnika tréninget

 

Közkedvelt oktatónk kurzusa most nem csak az MCC hallgatói számára elérhető

Újra esetversenyt rendez a Nemzetközi kapcsolatok szakirány

 

Jelentkezni május 5-ig lehet

BCG Strategy Cup – 10th Edition

 

Gratulálunk dobogós helyezett hallgatóinknak!