A CEU professzora tartott előadást a témában

 

November 27-én a ’Szerda esti előadások’ sorozatában a Nemzetközi kapcsolatok szakirány meghívására Thomas Fetzer, a CEU IR Department professzora volt a Collegium vendége. Előadása A fasizmus és a II. világháború kollektív emlékezete címmel Nyugat-Németország és Olaszország kollektív emlékezetéről szólt. A nyugat-német és az olasz társadalom országuk múltjához való viszonya, és múltjukat feldolgozó folyamatai videókkal, könyvekkel, és görögdinnyével ábrázolva vált számunkra is könnyebben befogadhatóvá. Így az előadás végére közelebb kerültünk ahhoz, hogy hogyan alakult az elmúlt ötven évben a nyugat-német és olasz társadalom és a II. világháború közötti viszonyok, felfedve a változó tényezőket is.


A nyugat-németországi kollektív emlékezést a ’60-as években az áldozati felfogás jellemezte, majd a ’70-es és ’80-as években az elismerés fázisa következett. A ’90-es évektől a párbeszéd és társadalmi viták korszaka jött. Napjainkra pedig már a transznemzeti emlékezés korszakába léptünk, amikor Angela Merkel és Vladimir Putyin egyazon ünnepségen emlékezik a II. világháborúra Oroszországban. Ezzel szemben az olaszországi kollektív emlékezés más utat járt be. A ’60-as években a társadalmi ellenállás és az áldozati felfogás kettőse jellemezte az országot. A ’70-es évektől egyre erősebb polarizáció volt megfigyelhető, majd a ’90-es évektől új kontextusba helyezve a kollektív emlékezést egy nevezőre került az olasz társadalom egésze, mely elkerülhetetlen volt a megfelelő emlékezés érdekében. Az előadás végén több aktuális kérdés is felmerült: feléled-e a totalitarizmus, hogyan hathat az, hogy a világháború utáni III. generáció heroizálja felmenőit, illetve hogy a fasizmust és a kommunizmust szabad-e, szükséges-e összehasonlítani?


Az előadást egy provokatív és elgondolkoztató kérdés zárta a média és az emlékezés közti szereppel kapcsolatban. Mi lett volna a II. világháborút követő emlékezés, felelősségre vonás, megbocsátás és tovább lépés folyamata, ha már akkoriban lehetőség lett volna a Facebook, a Twitter vagy éppen a blogok használatára!?

 

Horváth Kinga

 
Bekker Balázs nyerte a Komáromy Gábor-ösztöndíjat

 

Sajtóközlemény

Budapesti diákok nyerték meg a Heavener International Case Competition esettanulmány-megoldó versenyt

 

A győztes csapatban MCC-s hallgató és alumna is szerepelt

Felvételt hirdet a Jog szakirány

 

"Változatos feladatok, intelligens, kommunikatív társaság, a felvételi fogalmával számomra mindaddig összeegyeztethetetlen hangulat"