Jogi konferencia hallgatóink szervezésében

 

„Az új Polgári Törvénykönyv, változások és lehetőségek” konferencia

 

A Mathias Corvinus Collegium Jog szakiránya által, a tavalyi év folyamán megrendezett, Az új alkotmány, változások és lehetőségekelnevezésű konferencia iránti kiemelkedő és megtisztelő érdeklődés tükrében a szakirány a konferencia folyatatása mellett döntött. „A változások és lehetőségek” konferencia-sorozat soron következő elemeként február 27-én megrendezésre került esemény arra kereste a választ, hogy milyen tényezők húzódnak meg az új Polgári Törvénykönyv megalkotásának hátterében, melyek azok a jogintézmények, értékek s alapelvek, amelyek újonnan kaphatnak helyet a megalkotandó Polgári Törvénykönyvről szóló törvényben, s e fundamentális magánjogi jogalkotás milyen hatással lehet a társadalmi viszonyokra. A konferencia e jogalkotást kívánta több aspektusból körüljárni. Ennek szellemében rendezvényünk meghívottai a jogalkotás és jogalkalmazás különböző szegmenseinek köztiszteletben álló képviselői voltak, akik egy-egy előadás keretében fejtették ki álláspontjukat, elképzeléseiket az új Polgári Törvénykönyv tekintetében, ily módon teremtve lehetőséget a felmerülő eltérő álláspontok megismerésére.


A konferencia megnyitását, Dr. Vékás Lajos köszöntőjének felolvasását követően négy különböző panelben került sor szakmai viták lefolytatására. Elsőként a szakpolitikai panel keretében Dr. Rétvári Bence és Dr. Schiffer András folytatott diskurzust többek között a szabadságjogok kiterjesztését és az üvegzseb-szabályokat illetően. Ezt követően a szakmai panel keretei között Dr. Réti László, Dr. Varga István és Dr. Réczicza István vizsgálta a rövidesen hatályba lépő kódex rendelkezéseit mind az anyagi jog, mind az eljárásjog szemszögéből. Harmadikként került sor a kodifikációs panel lefolytatására, melynek keretében Dr. Székely László, az új Polgári Törvénykönyv megalkotásáért felelős miniszteri biztos fejtette ki álláspontját a normaanyag egyes pontjairól. Végül, a nap zárásaként a civil panel résztvevői Dr. Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója, Dr. Hidvégi Fanny, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Adatvédelem és Információszabadság programvezetője és Dr. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője mintegy gyakorlatiasabb, a mindennapok viszonyrendszereire leképezve folytattak viták az új Polgári Törvénykönyvről.


A nap zárásaként pezsgős koccintásra került sor a meghívottak, a szervezők és a vendégek részvételével, ami lehetővé tette a kiemelkedően tartalmas nap kötetlen formában való lezárását. A Jog szakirány tagjai – ahogyan az állófogadás alkalmával – úgy itt is szeretnék megragadni az alkalmat, hogy köszönetüket fejezzék ki valamennyi meghívott előadónak és résztvevő vendégnek, hogy lehetővé tették egy valódi hagyomány megteremtését. Bízunk abban, hogy lesz még lehetőségünk újabb témában „A változások és lehetőségek” vizsgálatára, amely alkalom legalább annyira sikeres lesz, mint ez a mostani.

 

Szőke Evelin

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.