A szemináriumsorozat szerdán folytatódik

 

A Mathias Corvinus Collegium és az Európai Választási Szakértők Egyesülete közös szervezésű szemináriumsorozatot indít, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!


2014 ismét a választások éve lesz Magyarországon: tavasszal általános országgyűlési választásra és az Európai Parlament magyarországi tagjainak megválasztására kerül sor, ősszel pedig az önkormányzati választásokra. E választások ráadásul abban is különlegesek, hogy először kerül sor a teljesen megváltozott jogi szabályok gyakorlati alkalmazására. Ez kihívást jelent a választási szerveknek, amelyeknek egy teljesen új jogi környezetben kell a feladataikat ellátni, másrészt a választópolgároknak is, hiszen az eddig megszokottól eltérő helyzetben lesznek mind a szavazatuk leadásakor, mind a választási rendszer megváltozása miatt a szavazatuk mandátummá formálódásakor. Ezért kiemelkedő jelentősége van a választási szervek szakmai felkészítésének, valamint a választópolgárok pártsemleges tájékoztatásának.


E helyzetet felismerve - az európai államok választási szerveinek regionális szervezeteként szerzett szakmai tapasztalatait felhasználva - a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) aktív szerepet kíván betölteni ebben a folyamatban egy szemináriumsorozat megvalósításával. A szemináriumsorozat célja, hogy – tényként kezelve az új választási rendszer és joganyag meglétét – segítse az új rendszer megismerését, teret nyitva a különböző értelmezések megvitatásának, az esetleges diszkrepanciák felszínre segítésének. A szemináriumsorozat fő sajátossága, hogy interaktív jellegű, így lehetőséget nyújt a kérdések alaposabb, gyakorlatorientált megtárgyalására.


A szemináriumsorozatra négy alkalommal, 2013. október 2-án, 2013. november 6-án, 2013. december 4-én és 2014. február 5-én 16 órakor kerül sor a Mathias Corvinus Collegium épületében (1016 Budapest, Somlói út 51.).

Minden alkalommal sor kerül egy MCC-hallgató által a hatályos szabályozás ismertetésére, amire két előadó reflektál: az egyik egy elméletibb, tudományos, összehasonlító jogi, a nemzetközi standardokat is felvázoló előadás, a másik a téma gyakorlati aspektusait tárgyalja, a szemináriumot pedig körülbelül egy órás vita zárja.


A szemináriumokon választási szakértők, választási szervek tagjai, kutatók, a választástudomány és a média képviselőinek részvételére számítunk.

A harmadik szemináriumra, amelynek témája  A választás törvényességének őrei (a választási szervek működése, a megfigyelők szerepe, a választási jogorvoslati rendszer, a bíróság, az Alkotmánybíróság és a nemzetközi szervezetek szerepe), december 4-én, szerdán 16 órakor kerül sor.

Előadók:

 • Szalbot Balázs, az MCC hallgatója

 

 • dr. Stumpf István, alkotmánybíró, Alkotmánybíróság

 

 • dr. Bordás Vilmos, elnök, Országos Választási BizottságHelyszín: Mathias Corvinus Collegium

Kérjük, amennyiben a szemináriumsorozat alkalmain (akár mindegyiken, akár valamelyiken) szeretne részt venni, akkor mielőbb regisztráljon az online jelentkezési lap kitöltésével.
Amennyiben bármilyen további kérdése merül fel, dr. Bodnár Eszter, az ACEEEO projektmenedzsere készséggel áll rendelkezésére (eszter.bodnar@aceeeo.org; +36-1-7868298).


További információ és regisztráció: www.aceeeo.org/hu.2013. október 2. (szerda) 16 óra

Lépések az általános választójog felé – a választójogosultak körének kibővülése és az ezzel kapcsolatos kihívások

(a büntetőügyben és gondnoksági ügyekben történő választójogból kizárás gyakorlata, az új választójogosultak szavazásának eljárási kérdései, a külföldön élők választójoga és annak gyakorlása)Előadók:

 • Németh Márton és Schattmann Dorka, az MCC hallgatói

 

 • dr. Jakab András, igazgató, MTA Jogtudományi Intézet

 

 • dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, szakértő, Magyar Helsinki Bizottság

 

 • Verdes Tamás, szakértő, Társaság a Szabadságjogokért


2013. november 6. (szerda) 16 óra

Az országgyűlési választási rendszer új elemei

(a szavazat mandátummá alakulása, létszámcsökkenés, nemzetiségi képviselet, arányosság kérdése, jelölés)Előadók:

 • Mező Réka, az MCC hallgatója

 

 • dr. Dezső Márta, professzor emeritus, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Alkotmányjogi Tanszék

 

 • László Róbert, szakértő, Political Capital


2013. december 4. (szerda) 16 óra

A választás törvényességének őrei

(a választási szervek működése, a megfigyelők szerepe, a választási jogorvoslati rendszer, a bíróság, az Alkotmánybíróság és a nemzetközi szervezetek szerepe)Előadók:

 • Szalbot Balázs, az MCC hallgatója

 

 • dr. Stumpf István, alkotmánybíró, Alkotmánybíróság

 

 • dr. Bordás Vilmos, elnök, Országos Választási Bizottság


2014. február 5. (szerda) 16 óra

Alternatív szavazási módok és kampányszabályozás a XXI. században – a választópolgár szemével

(átjelentkezés, mozgóurna, levélben szavazás, fogyatékossággal élők szavazása, a választási kampány megváltozott keretei)Előadók:

 • Kiss Anna Rita, az MCC hallgatója

 

 • dr. Kukorelli István, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Alkotmányjogi Tanszék

 

 • dr. Vincze Ferenc, jegyző, Hajdúszoboszló

 

 • dr. Ligeti Miklós, jogi igazgató, Transparency International

 

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.