Nelson Mandela egykori tanácsadója már hazajár az MCC-be

 

November 15-16-án a Vezetőképző program végzős hallgatói számára David Venter professzor úr tartotta a félév soron következő kurzusát, melynek során alkalmunk nyílt betekintést nyerni egy olyan, életünk valamennyi napjának valamennyi órájában mindannyiunkat érintő tevékenység részleteibe, mint a tárgyalástechnika. A Vlerick Management School belgiumi professzoraként, s Nelson Mandela elnök úr volt tanácsadójaként, David Venter fő kutatási területe a tárgyalás- és vezetéstechnika, valamint a humánerőforrás menedzsment.

 

Előadása kezdetén a professzor úr a gyakorlat által sokszorosan igazolt elméleti alapvetéseket, mint adott esetben rendkívül hasznos tárgyalási eszközöket ismertetett. Így példának okáért, ha valamely tárgyalási keretek számunkra nem kedvezőek, hát igyekezzünk azokat újrarajzolni, mindamellett, hogy nem kell feltétlenül minden áron a megegyezésre fókuszálni, hiszen az egyezséget a gyakorlatba is át kell ültetni, melyre csak valós lehetőségeket tükröző megállapodások esetében van mód. Ne habozzunk kisebb gesztusokat tenni a partnerünk irányába, hiszen az emberi természet alapvető eleme a viszonzás törvénye, s sohasem tudhatjuk, hogy e viszonzás mikor és milyen formában jelenik majd meg. Ugyanakkor az általunk elérni kívánt célok sose legyenek túlzottan korlátozottak, tűzzünk ki nagyobb célokat, mint amelyekre az adott esetben szükség lehet – állásinterjún ne úgy jelenjünk meg, mint aki a meghirdetett pozíció betöltéséért küzd, hanem, mint aki a felvételt elbíráló székéért érkezett. Professzor úr kifejtette továbbá, miért elengedhetetlen, hogy személyesen tárgyaljunk partnereinkkel, üzletfeleinkkel. Valamely tárgyalási szituáció során ugyanis a siker 93 %-a nem verbális tényezőkön múlik. Ily módon, amennyiben levélen vagy éppen telefonon keresztül szeretnénk megállapodást kötni, a számunkra kedvező végkifejlet lehetőségét rendkívüli módon redukáljuk – saját magunk.

 

A professzor úr túl azon, hogy bevezetett minket a tárgyalástechnika alapvető elméleti jellegű ismereteibe, számos személyes példával tűzdelt előadásán keresztül gyakorlati szempontból is lehetőséget nyújtott e téren megszerzett tudásunk és képességeink kipróbálására, fejlesztésére. Több tárgyalási szituáción keresztül volt módunk elemezni az adott helyzetben optimális megoldások jellemzőit és kiválasztásának feltételeit. Ily módon David Venter professzor úr kurzusa, a Mathias Corvinus Collegium multidiszciplináris szemléletébe kiválóan illő, közgazdász diáktól pszichológuson át, jogász hallgatóval bezárólag valamennyiünk számára rendkívül hasznos ismertet közvetített.

 

Korim Balázs

 

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.