2011-11-05

 

Október utolsó hétvégéjén Joe DiStefano, a Világbank, az OECD, több nemzeti kormány és multinacionális nagyvállalat tanácsadója tartott órát a Vezetőképzőn.

 

Joe DiStefano először járt a Collegiumban, a hétvégi szeminárium témája Leadership for Extraordinary Performance volt. A professzor úr azzal a hatalmas motivációs erővel bíró kijelentéssel kezdte a szemináriumot, hogy ő tanulni jött ide hozzánk. Ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a mi fejlődésünkért, majd hozzáfűzte, hogy amint úgy érzi, ő maga nem tanul újat, összepakol és hazamegy. Tökéletes példája ez a „lifelong learning” attitűdnek. Elvárta tőlünk, egy számára ismeretlen kultúra egyetemistáitól, hogy új perspektívákat mutassunk, új ötleteket adjunk neki.


DiStefano tanár úr rendkívül felkészülten érkezett hozzánk. Pontosan kigondolt agendája volt az egész hétvégére, amelyet előre megosztott velünk. Ez nagyban segítette a munka gördülékenységét, hiszen mindig tudtuk, hogy éppen milyen feladat következik, és az milyen előzetes készülést igényel.


A szeminárium előtt egy héttel egy a vezetői magatartásról szóló kérdőívet töltöttünk ki, amelyet DiStefano tanár úr már kiértékelve hozott magával az órára. Mindenki megkapta saját személyes profilját. Az eredményeket részletesen megvitattuk és nemzetközi kutatások viszonylatában is elhelyeztük.


A kurzus egészét az interaktivitás jellemezte: saját magunk példáján keresztül érthettük meg a tanár úr elméleteit. A pénteki nap első feladata előzetes otthoni készülést igényelt. Hogy megértsük, a vezetésről való gondolkodásunkat alapvetően meghatározzák élményeink, egy grafikonon kellett elhelyezni életünk legfontosabb (akár pozitív, akár negatív) eseményeit. DiStefano szerint saját vezetői viselkedésünket csak ezek felismerése, tudatosítása és megértése után kezdhetjük el formálni. Ezt a folyamatot elősegítette, hogy csoportonként összevetettük eddigi életélményeinket, megkerestük a közös mintákat és egyéni különbségeket, eredményeinket pedig prezentáltuk. Az alapvető személyiségvonások fontossága mellett a professzor azt is hangsúlyozta, hogy léteznek olyan tanulható magatartásformák, amelyeket elsajátítva és tudatosan alkalmazva jobb vezetőkké válhatunk. Ezt kutatási eredmények segítségével, majd egy esettanulmány közös feldolgozásán keresztül mutatta be.


Joe DiStefano szakmai profiljához tartozik az interkulturális vezetés is, így arra is kitért a kurzus során, mennyire összetett feladat egy multikulturális csoport irányítójaként helyt állni.


A professzor úr a hétvége zárásaként egy izgalmas szituációs játékkal világított rá a hatékony csoportmunka ismérveire. Megtanultuk, hogy ha a csapattagok megfelelően tudnak együtt dolgozni, akkor az egyéni teljesítményeket jócskán felülmúló eredményt képesek elérni, míg ha a csoportmunka nem megfelelő, értékes erőforrások veszhetnek el, és kiemelkedő tudás maradhat kihasználatlanul.
Joe DiStefano olyan gyakorlatokat hozott a szemináriumra, amelyek segítségével saját tapasztalataink révén juthattunk mélyebb felismerésekre. A szakmai fejlődés mellett azonban személyesebb kérdésekre is jutott idő: a közös ebéd során a professzor úr barátian, közvetlen stílusban beszélgetett velünk hobbijairól, családjáról és a magyar konyháról.

 

Végh Donát

 
"Az elitet fel kell készíteni feladatai elvégzésére”

 

Maróth Miklós volt az idei Diplomaosztó díszvendége

Álláslehetőség

 

Utazás-, és oktatásszervező koordinátort keresünk

Az MCC ismét Kiválóan Akkreditált Tehetségpont lett

 

A háromévente szükséges akkreditációs folyamat ezúttal is sikerrel és elismeréssel zárult.